Održana sjednica Sabora IZ u BiH

Održana sjednica Sabora IZ u BiH

Izabrana je saborska komisija za izbor reisu-l-uleme na čijem čelu je predsjednik Sabora Safet Softić, a članovi su potpredsjednici Sabora Mevlud Dudić i Edhem Bičakčić, te Jusuf Zahiragić predsjednik Ustavne komisije i Mensur Karadža predsjednik glavne izborne komisije. Ova komisija ima obavezu da utvrdi izborne rokove i imenuje Komisiju za evidentiranje kandidata za reisu-l-ulemu. Komisija za evidentiranje kandidata  broji 14 članova, a čine je najstariji sabornici po okruzima.

Sadašnjem reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću ističe mandat 19. novembra 2012. godine.

On je danas sabornicima saopćio da neće biti kandidat na narednim izborima.

Danas je Sabor Islamske zajednice usvojio pet amandmana na Ustav , a odnose se na definisanje jedinstva Islamske zajednice, načina izbora zamjenika reisu-l-uleme i statusa reisu-l-uleme nakon isteka mandata.

Sabor je danas donio i zaključak kojim je zadužio Rijaset i Ustavnu komisiju da sačine Platformu novog Ustava Islamske zajednice. Ovaj posao trebaju okončati do kraja ove godine, a javna rasprava bi počela u narednoj godini.

Sabor islamske zajednice produžio je mandat sadašnjim muftijama do naredne sjednice, na kojoj će reisu-l-ulema predložiti Saboru imenovanje muftija za naredni mandatni period.

Na prijedlog reisu-l-uleme, Sabor je za generalnog sekretara Rijaseta imenovao Muhameda Salkića.

Sabor Islamske zajednice razmatrao je i prihvatio  izvještaje o radu Rijaseta za 2011. i budžet Rijaseta i njegovih ustanova za 2012. godinu.

Sabor je predložio Rijasetu da zauzme stav u vezi kandidature muftije Muamera Zukorlića na predsjedničkim izborima u Srbiji.