Održana tribina: “Koliko su psihoaktivne supstance prisutne u našem društvu”

Održana tribina: “Koliko su psihoaktivne supstance prisutne u našem društvu”

U petak 17. decembra 2021. godine u organizaciji Savjetovališta/ Kancelarije za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko održana je tribina na temu: “Koliko su psihoaktivne supstance prisutne u našem društvu”.

Jedan od predavača je bio dr. Mustafa ef. Gobeljić koji je istakao: “Nema isplativije i korisnije investicije od investiranja u odgoj naše djece, da budu stabilni kada budu koračali životnom stazom!”

Prof. dr. Miroslav Gavrić, drugi izlagač koji je uzeo učešće u tribini govorio je o štetnostima konzumiranja psihoaktivnih supstanci sa aspekta psihologije, te se osvrnuo na aspekte štetnosti konzumiranja droge po zdravlje čovjeka. Na kraju je mr. sc. Edina Osmić -Šadić govorila o rezultatima istraživanja kojim su obuhvaćeni srednjoškolci svih srednjih škola a kojim je utvrđeno da prvi susret s drogom učenici imaju u periodu od 14-16 godine, što je alarm da se još i u osnovnoj školi intenziviraju aktivnosti po pitanju prevencije.

Ono što je ohrabrujuće naglasiti da sve više interesanata ima na ovim predavanjima u organizacije ove Kancelarije što potvrđuje i skoro stotinu prisutnih na ovoj tribini. Svim prisutnim su podijeljeni promotivni materijali, a onima koji su uzeli učešće u tribini dobili su na poklon knjigu koju su izdali naši predavači prof.dr. Miroslav Gavrić i mr. sc. Edina Osmić – Šadić pod naslovom: Organizacioni aspekti prevencije zloupotrebe psihoaktivne supstance.