Održana tribina na temu: “Zašto nam trebaju poduke iz historije? -Napomene o bošnjačkoj eliti u prvoj polovini XX stoljeća”

Održana tribina na temu: “Zašto nam trebaju poduke iz historije? -Napomene o bošnjačkoj eliti u prvoj polovini XX stoljeća”

Na veoma interesantan način je dr. Jahić, iz ugla historije, kazivao kakvo je to ponašanje bošnjačke elite bilo u presudnim povijesnim momentima i sa kakvom razinom svijesti se pristupalo važnim nacionalnim pitanjima.

Polazeći od teze kako je historija učiteljioca pokušao je ukazati na propuste tadašnjih prvaka, ali su njegovi zakljci kod publike povukli paralelu sa aktuelnim stanjem našega naroda, pa su sva pitanja bila usmjerena na temu kako spriječiti ponavljanje historije.

Ovo predavanje iskorišteno je i za predstavljanje knjige dr. Adnana Jahića pod nazivom: „Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini za vrijeme monarhističke Jugoslavije (1918-1941)”

Knjiga govori o vremenu između dva svjetska rata i oslikava poziciju Islamske zajednice u burnom razdoblju bosanskohercgovačke historije, kada su se mnoge ustanove i institucije borile za svoj status u jednom novom političkom, državnom, pravnom i kulturnom kontekstu.

Autor je monografski obradio sve ono što je bilo bitno za život Islamske zajednice u navedenom razdoblju, uključujući i život muslimana, jer je Islamska zajednica bila neraskidivi akter svih tokova koji se tiču vjerskog, političkog i kulturnog života.

Knjiga je izašla u izdanju Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i Islamske zajednice u Hrvatskoj – Medžlis Islamske zajednice Zagreb.