Održana večer Kur'ana i Islamske duhovne muzike

Održana večer Kur'ana i Islamske duhovne muzike

Jedan takav, ali za žitelje Brčkog dosta poseban, program se dogodio u petak 22.jula 2011.godine poslije akšam-namaza. Naime, Medžlis Islamske zajednice Brčko bio je domaćin dragim gostima, učačima Kur'ana iz Turske i Njemačke, koji su svojim nastupima oduševili više stotina posjetilaca manifestacije. U programu ove večeri Kur'ana i duhovne muzike učestvovali su:

 

  • YUNUS DEMIRCI – Pobjednik evropskog takmičenja učača Kur'ana 2010.
  • HAFIZ OSMAN ŞAHIN – Imam Fatihove džamije u Istanbulu
  • ABDULLAH ŞAKIRI – Pobjednik evropskog takmičenja učača Kur'ana 2005.
  • YUSUF YILDIZ
  • DAVUT KAYA- Vjersko-prosvjetni referent Islamske zajednice u Turskoj i OSMAN ÇELIK koji je svoj impresivni nastup, osim odličnim učenjem Kur'ana, obilježio sa nekoliko intrumentla odsviranih najem.

Ova manifestacija, prema izjavi mr.Mustafe ef. Gobeljića za Brčake ima trostruki značaj i donosi trostruku radost. Prva od tri radosti je prisustvo imenovanih učača Kur'ana. Druga radost je promocija dvije nove ilahije hora Mošus. Ova druga je važna zato što su članovi ovoga hora proteklih dana realizirali projekat snimanja prvog spota, a to je ujedno i prvi spot koji je snimljen na prostorima Brčko Distrikta a vezan je za ilahije. Treća radost je svakako najveća, a to je dolazak mubarek mjeseca ramazana.

Vrijedi istaknuti kako su članovi hora Mošus imali jako dobar i respektabilan nastup koji je u prisutnima probudio vidnu zainteresiranost. Online premijera spota zakazana je za 31. juli 2011. godine. U programu je nastupio i Miralem Babajić koji se iz Sarajeva zaputio kako bi i dao podršku svojim mladim kolegama iz hora Mošus.

Ovaj program je zasigurno nadolazećem mubarek mjesecu širom otvorio vrata na kapiji Bosne i najavio čitav niz manifestacija koje će se u toku a i poslije ramazana održavati u Brčkom.