Održano predavanje na temu: “Bračna komunikacija i njen utjecaj na razvoj djeteta”

PIŠE: Behija Kadušić

Održano predavanje na temu: “Bračna komunikacija i njen utjecaj na razvoj djeteta”

U okviru aktivnosti Savjetovališta za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko, organizovano je edukativno predavanje na temu “Bračna komunikacija i njen utjecaj na razvoj djeteta”.
Učešće u izlaganju ove bitne teme su uzele članice stručnog tima Savjetovališta, Behija Kadušić i Edina Osmić – Šadić. Predavačice su govorile na pomenuti temu sa aspekta psihologije i islama. Gost predavač bila je mr. Selma Tufekčić, socijalna radnica koja se na temu osvrnula kroz jedno bogato radno iskustvo socijalnog radnika.
Prisutni su imali priliku da saslušaju savjete i smjernice na koji način da rade na sebi, kako bi bračna i porodična komunikacija bila potpunija i jača!

Bračna komunikacija temelj je snažnog i uspješnog braka – moramo biti uvijek spremni da saslušamo i kažemo šta mislimo, kako analiziramo, šta želimo i slično istakla je mr. Selma. Kvalitetna komunikacija je presudna za skladan brak i skladne odnose.
Svaka porodica je podvrgnuta da u određenom periodu bude izložena konfliktnim situacijama. Naglašeno je da je vrlo bitno raditi na sebi, i u momentima kada se nalazimo u određenim situacijama koje ne možemo sami prevazići – značajno je potražiti stručnu pomoć i ne ustručavati se kazati da imamo problem. Selma ističe da je mnogo lakše raditi sa osobom kada neko prizna da ima problem.
U osnovi riječ kao konkretna realizacija govora je najveća blagodat koju je i sam Bog upotrijebio spuštajući Svoju riječ, odnosno Svoju Objavu!
Budući da na razvoj djeteta ponajviše ostavlja utjecaj prije svega porodica pa tek onda škola i društvo nadaje se zaključiti da trebamo stalno raditi, njegovati komunikaciju u porodici, te raditi na povjerenju i podršci unutar porodičnog ambijenta. Predavanje je održano u velikoj sali restorana Divanhana, prisustvovalo je 22 osobe. Za sve prisutne nakon predavanja organizovan je zajednički iftar, a nakon iftara uz druženje upriličena je i kratka diskusija na pomenutu temu.