Organiziran program “Ramazanski vozić”

Organiziran program “Ramazanski vozić”

Medžlis Islamske zajednice Brčko, Aktiv vjeroučitelja islamske vjeronauke Brčko distrikta i grupa roditelja u povodu nastupanja mubarek mjeseca ramazana organizirali su program “Ramazanski vozić”.

Program je održan u nedjelju 10. marta 2024. godine od 16,oo sati do nastupanja akšam-namaza. Preko 700 mališana sa roditeljima šetali su od Velikog parka preko Trga mladih do Bijele džamije.

Prije nastupanja akšam-namaza u parku pored Bijele džamije hor Mošus izveo je kraći program a prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-ef. Gobeljić koji je izrazio zahvalnost Bogu i oduševljenje skupom kazujući kako je ovo vjerovatno najljepši i najmasovniji skup u povodu izražavanja dobrodošlice ramazanu u našoj zemlji i poručio:

“Večeras sa zalaskom sunca nastupa blagoslovljeni mjesec ramazan. To je mjesec posebno izražene Allahove dž.š. milosti. On je prema nama milostiv tokom cijelog našeg života ali je u ovom mjesecu posebno milostiv. Ovo je mjesec posebno izražene Allahove spremnosti na oprost. Ovo je mjesec naših pokajanja Allahu, mjesec dobročinstva, posebnih ibadeta kao što je post koji je jedino u ramazanu obavezan. Mukabele, teravije, sadekatul-fitr i itikaf su ramazanski ibadeti koji ga ukrašavaju. Ramazan je naš neobičan gost koji dolazi na jedan mjesec, zato smo trebali izvršiti pripreme za doček ovog gosta. Najvažnija priprema je ona na ličnom planu kako bi nam što ugodnije bilo i kako bismo na kraju ramazana bili zadovoljni kako smo ramazan proveli. Kako bismo se ramazanskim ibadetima približili Gospodaru i postali bolji prema ljudima. Važno je i da na porodičnom planu izvršimo pripreme za doček ramazana. Mi smo ovdje večeras objedinili porodični i društveni plan.”

Glavni imam se na kraju obraćanja zahvalio organizatorima skupa i svim učesnicima u programu “Ramazanski vozić”

Program je završen sa nastupanjem akšam-namaza i tom prilikom su mališani u povodu izražavanja dobrodošlice ramazanu pustili 700 pripremljenih balona.

U toku programa podijeljeno je, pored pomenutih 700 balona, 750 paketića i drugih slatkiša koje su obezbijedili organizatori i sponzori programa.

Procjena organizatora je da je ovom skupu prisustvovalo više od 1500 osoba različitih dobi i uzrasta.