Organizirana tribina: “Budi inspiracija”

Gosti tribine bili su dr. hfz. Saudin-ef. Gobeljić i proslavljeni bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka

Organizirana tribina: “Budi inspiracija”

Tribina pod motom “Budi inspiracija” održana je u okviru manifestacije “Ti si ruža džennetska” u ponedjeljak 18. oktobra 2021. godine nakon jacije-namaza u velikoj sali restorana Divanhana.

Ovo druženje organizirali su Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Brčko i udruženje građana Proaktiva. Gosti su bili dr. hfz. Saudin-ef. Gobeljić, imam džamije Amber hatun u Tuzli i naš najuspješniji atletičar Amel Tuka.

Na samom početku programa prisutnima se u ime domaćina obratio Mustafa-ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko koji je prisutne upoznao sa sadržajima manifestacije “Ti si ruža džennetska” objašnjavajući kako su svi pripremljeni programi pokušaj identifikacije sa nasljeđem našeg Poslanika, jer je Muhamed a.s., paradigma uzornog postupanja u svim segmentima ljudskog života.

Hafiz Saudin Gobeljić govorio je o putevima uspjeha naglašavajući kako je za uspjeh potrebno mnogo rada, odricanja, nepokolebljivosti i istrajanosti. Pored toga što je uspješan na planu nauke iza ovog mladog čovjeka je i uspješna sportska karijera. Naime, on je majstor borilačkih vještina a iza sebe ima i titule prvaka Bosne i Hercegovine. Sa prisutnima je podijelio svoju životnu filozofiju koju naziva „3 puta 3”. To je formula za uspjeh koja s jedne strane sadrži imaginaciju, vizualizaciju i realizaciju, a s druge strane su pitanja, zašto nešto radim, kako to radim i s kim radim? Kada sve pobrojano uvežemo, onda je sigurno da ćemo, uz božiju pomoć stići do uspjeha, naglasio je hafiz Gobeljić.

Veliki interes mladih, ali i onih starijih, sasvim razumljivo, izazvalo je obraćanje najboljeg sportiste BiH, atletičara Amela Tuke, pored ostalog i osvajača srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu 2015. godine te šestim u trci na 400 metara, na ljetos upriličenim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Amel se dokazao kao vrhunski sportista, ali i kao čovjek od nauke. On je danas diplomirani inžinjer mašinstva a svoje visoko obrazovanje završio je u rodnoj Zenici. On je poručio mladima da imaju snove i rade na njihovom ostvarivanju ali da uvijek budu svjesni da je za vrhunski uspjeh neophodan predan rad, odricanje i istrajnost u onome što se radi a kao ilustraciju opisao je jedan uobičajeni dan u svom životu iz čega su prisutni mogli razumjeli koliko je ustvari taj put težak i naporan. Svojim najvećim životnim uspjehom Amel smatra to što ima priliku tako neposredno i otvoreno družiti se sa svojim sunarodnjacima gdje god da se pojavi.

Manifestacija “Ti si ruža džennetska” nastavlja se u petak 22. oktobra 2021. godine kada će u džamiji na Ivicima biti upriličena promocija knjige Savremene fikhske teme autora Jusufa Džafića.