Organizirane radionice namijenjene jačanju roditeljskih vještina

Piše: Behija Kadušić

Organizirane radionice namijenjene jačanju roditeljskih vještina

U proteklom periodu, Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko u saradnji sa IOM je organizovao radionice za jačanje roditeljskih vještina.   Naime, međunarodna organizacija za migracije, IOM u BiH djeluje kroz provođenje različitih projekata, a jedan od projekata jeste jačanje roditeljskih vještina kao podrška mladima u lokalnim zajednicama. 

Tako smo u protekla dva mjeseca održali ciklus od 6 radionica za roditelje. Ponosni smo što danas u Brčkom imamo tri roditelja koji su prošli obuku za trenere, a koji su vodili naše radionice. Radionice su bile odlično organizovane, a treneri, su prvenstveno kao roditelji profesionalno odradili svoj zadatak. Teme koje su obrađene su bile raznovrsne i odnose se na odgoj, roditeljstvo, izazove sa kojima se susrećemo te kako sačuvati mlade da odrastu u zdrave i samopouzdane osobe. Govorili smo o značaju porodice kao faktora zaštite, ali i faktora rizika, odgojnim stilovima, ranom prepoznavanju znakova koja mogu voditi neprilagođenom ponašanju kod djece, izazovima današnjeg društva, uticaju medija, vršnjaka.  

Ovaj ciklus radionica uspješno je pohađalo 11 roditelja. Radionice su bile jako zanimljive i korisne.  Svi koji su pohađali su bili oduševljeni i temama i konceptom. Atmosfera je opuštena, gdje je svaki roditelj imao priliku da učestvuje, razmjeni iskustava, dilema.