Osnovan Odbor za međureligijsku saradnju

Osnovan Odbor za međureligijsku saradnju

Za članove brčanskog odbora izabrani su Mustafa ef. Gobeljić u ime MIZ-e Brčko, prtojerej Dragan Ćirković u ime Srpske pravoslavne crkve i dekan brčanskog dekanata Veselko Župarić u ime Katoličke crkve.

Prisutnima se obratilo ukupno devet govornika, a predstavnici Skupštine Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i muftija sarajevski Husein ef. Smajić istakli su bitnost zajedničkog života ukazujući kako je osnovni cilj ovog Vijeća ustvari približavanje ljudi, vjera i nacija na prostoru cijele Bosne i Hercegovine što treba da vodi boljem razumjevanju i međureligijskom dijalogu.

U svom obraćanju Mustafa ef. Gobeljić je istakao kako je ova svečanost i formiranje odbora samo potvrda već napravljenih koraka u Brčkom. Na kraju svog obraćanja Mustafa ef. je upozorio kako se prozelitizam može samo negativno odraziti na međureligijski dijalog i pozvao na revivalizam unutar svih zajednica.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Dragan Pajić izrazio je spremnost Vlade Brčko distrikta da podrži ovaj odbor i učestvuje u njegovom radu navodeći da je ovakva vrsta zajedništva podstrek da se saradnja i međusobno razumevanje nastavi i u narednom periodu.

Na svečanosti su, osim pomenutih, prisustvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Skupštine Brčko distrikta, nevladinog sektora kao i kulturnog, društvenog i privrednog života Brčko distrikta.

Ovakvi odbori za početak bit će formirani u Brčkom, Orašju, Bijeljini i Goraždu, što neće biti kraj, istakli su predstavnici Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Osnovni cilj je razviti ovu pozitivnu misao i međureligijski dijalog među svim građanima Bosne i Hercegovine što će se najbolje postići djelovanjem ovog Vijeća u što više gradova.