Otvaranjem restorana “Divanhana” vraćena autentična uloga vakufu Alijage Kučukalića u Brčkom

Otvaranjem restorana “Divanhana” vraćena autentična uloga vakufu Alijage Kučukalića u Brčkom

U zgradi nekadašnje medrese Ruždije u Brčkom danas je svečano otvoren restoran “Divanhana“.

Nakon više od pet godina rekonstrukcije i ulaganja, četvrtog dana Kurban-bajrama u petak 23. jula 2021. godine, Medžlis Islamske zajednice Brčko obilježio je i završetak obnove najznačajnijeg vakufa u Brčkom.

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić, rukovodioci službi Muftijstva tuzlanskog Muhamed Bilajac i Muamer Zukić,  glavni imam i predsjednik MIZ Brčko dr. Mustafa-ef. Gobeljić i Hajrudin Omerović i brojni gosti.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović prenio je čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića Medžlisu IZ Brčko na odlučnosti i istrajnosti da se u potpunosti obnovi ovaj vakuf u Brčkom.

“Islamska zajednica je duhovna kuća muslimana, a vakuf u Islamskoj zajednici, kao materijalno dobro, vlasništvo je svih muslimana. Njime se koriste svi ljudi, a administrativno o vakufima brine Islamska zajednica, najčešće njeni medžlisi. Ponosni smo na našeg plemenitog vakifa Alijagu Kučukalića, kojeg spominjemo uz imena naših najvećih vakifa Gazi Husrev-bega i Gazi Turali-bega. Upravo ovi plemeniti vakifi u Sarajevu i Tuzli, neizostavno su vakufili i površine za ekonomsko privređivanje jer su bili široko obrazovani i dalekovidi. Znali su da duhovni polog, moralne vrijednosti i visoki ideal odgoja i obrazovanja neće se moći odvijati u punoj mjeri ako nema ekonomske baze za to,” kazao je muftija Fazlović. Izrazio je zahvalnost Medžlisu, glavnom imamu, predsjedniku i svim onima koji su pomogli da se obnovi ovaj vakuf, gradonačelniku Esedu Kadriću i članovima Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji su podržali ovaj i druge projekte Medžlisa IZ Brčko.

Zgrada medrese „Ruždije“ nalazi se preko puta Bijele džamije u Brčkom, a sagradio ju je jedan od najvećih vakifa ovih prostora Alijaga Kučukalić 1896. godine.  Prvobitno je na spratu bila škola, a u prizemlju nekoliko magaza odnosno trgovačkih radnji, koji su svojim prihodom podržavali rad škole. Samo jednom vakufnamom sastavljenom u Brčkom 3. mart 1901. godine, Alijaga Kučukalić je uvakufio medresu i šest magaza ispod nje, osam kuća na sprat sa vlastitim gradilištem ili bez njega, tri prizemne kuće, kuću sa magazom, osamnaest dućana, pekaru, dvije kahvane, berbernicu, gradilišta.

Kako je istakao glavni imam dr. Mustafa-ef. Gobeljić ovaj vakuf je imao dvostruku ulogu.

“S jedne strane, u prizemlju se odvijala ekonomsko-poslovna aktivnost, dok se na spratu odvijala odgojna i obrazovna aktivnost. Otuda, s pravom ističemo da smo ovim pristupom obnovi i revitalizaciji ovog vakufskog dobra, vratili istom njegovu autentičnu ulogu. Ponovo će se, ako Bog da, u prizemlju ovog objekta odvijati ekonomsko-poslovna aktivnost a na spratu, već nekoliko godina djeluje obdanište “Evlad”, istakao je dr. Gobeljić. Cijeli objekat ima oko 1.400 metara kvadratnih korisnog prostora, a restoran “Divanhana” predstavlja spoj tradicionalnog i modernog pristupa ugostiteljstvu.

Gradonačelnik Esed Kadrić čestitao je MIZ Brčko na ovom velikom iskoraku u radu. Istakao je da će se ovim objektom obogatiti ugostiteljska ponuda u Brčkom, te je izrazio nadu da će se njime koristiti Brčaci ali i musafiri koji dođu u ovaj grad.

Pisac Edhem Mulabdić o vakufu Alijagi Kučukaliću zapisao je: “Njegova pojava, kretnja, govor, sve odavaše čovjeka srednjeg i gotovo nižeg, ali njegova djela – okitiše njega samog, njegovu brojnu porodicu, za njeg zna cijela naša domovina i daleko preko njenih granica čulo se ime njegovo.”