Pismo Incku povodom rušenja mesdžida u Sturbi

Pismo Incku povodom rušenja mesdžida u Sturbi

-Poštovani gosp. Incko,

Odlučio sam da vam napišem ovo pismo kako bih Vas informirao da sam jučer (srijeda 18.08.2010) posjetio džemat  Sturba, gdje sam iftario sa zabrinutim mještanima tog džemata te obavio ramazansku noćnu molitvu (teraviju) u Dukatarevoj džamiji u Livnu.  Kao što su mediji prenijeli, općinska vlast Livna je jučer u Sturbi uz jaku podršku policijskih snaga srušila doniranu zgradu (vakuf), koju su dvadesetak džematlija, povratnika Bošnjaka muslimana, pokušali adaptirati za svoje vjerske potrebe za vrijeme ovogodišnjeg mjeseca posta – Ramazana.

Potresna slika žena, koje su jučer u Sturbi nemoćno gledale kako im buldožer ruši posljednju oazu duhovnog mira samo zato što su drugačiji od rušitelja, nije ostavila nikog ravnodušnim. Obrazloženje općinskih vlasti Livna da za adaptaciju donirane kuće (vakuf) nema dozvole bilo bi uvjerljivo da su jednaka prava za sve građane i na svakom mjestu u državi Bosni i Hercegovini, uključujući i pravo starice Fate Orlović da se ukloni bespravno podignuta crkva u njezinom privatnom dvorištu.

Također, organiziranje peticije sa 1.500 potpisa, isključivo katolika Hrvata, da se zabrani adaptacija donirane kuće za mesdžid, muslimanski vjerski objekat bez munare, upućuje na zaključak da se na općini Livno vodi organizirana diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. U razgovoru sa čelnikom vladajuće stranke HDZ-a BiH da se omogući legalizacija adaptacije donirane kuće za vjerske potrebe muslimana prije mjeseca Ramazana rečeno mi je da je HDZ-e BiH nemoćna to učiniti zbog izvjesnog  Jakova Perkovića zvanog Zmija.

Razgovarao sam i sa premijerom Federacije BiH i zamolio ga da se omogući muslimanima u džematu Sturba, koji inače pate od samoće i nezaposlenosti, da nađu bar malo duhovnog mira na zajedničkom mjestu za molitvu za vrijeme ovogodišnjeg Ramazana. Rečeno mi je da je premijer Federacije BiH nemoćan da bilo šta učini po ovom pitanju, jer je to stvar lokalne općinske vlasti koju čine predstavnici konstitutivnih naroda Hrvata i Bošnjaka.

Eto zašto se obraćam Vama, kao visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU za BiH, jer domaća koaliciona vlast u Livnu odlično surađuje u demonstraciji sile nad dvadesetak nezaštićenih muslimanskih porodica u Sturbi, koji nisu „novi” odnekud došli muslimani,  već su to „stari”, drevni muslimani Bošnjaci, koje svi u Livnu dobro poznaju, posebno općinska vlast,  kojoj oni uredno plaćaju porez da bi im, umjesto dozvole za adaptaciju donirane kuće za njihove vjerske potrebe, ta vlast poslala buldožer sa policijom da nad njima vrši duševni teror.

Gosp. Incko, dobro je što ste se kao visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za BiH pobrinuli da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vrati zgrada Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ali bi isto tako bili dobro da se pobrinete da se pravoslavna crkva izmjesti iz privatnog vlasništva Fate Orlović i da iskoristite svoje ovlasti kako bi omogućili muslimanima Bošnjacima u džematu Sturba da legalno i u miru adaptiraju doniranu kuću za njihove vjerske potrebe. Jer očito domaća vlast u Livno odbija to učiniti. Bilo bi dobro da posjetite selo Sturba, općina Livno, da porazgovarate sa tamošnjim muslimanima Bošnjacima i da se na licu mjesta uvjerite da se nad njima vrši diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Gosp. Incko, nije korektno da muslimani Bošnjaci u Sturbi iznova preživljavaju traume policijske bahatosti i da im se vraćaju slike iz vremena kada su ih odvodili u logore. Tolerancija je najviši stupanj moći, a netolerancija je znak slabosti i kukavičluka.

U nadi da će vas ovo pismo zateći u dobrom zdravlju, primite izraze mojeg osobitog poštovanja! – kaže reisu-l-ulema dr. Cerić u pismu koje je uputio visokom predstavniku Valentinu Incku povodom dešavanja u džematu Sturba u Livnu.