Počela manifestacija “Ti si ruža džennetska”

Počela manifestacija “Ti si ruža džennetska”

Kako je ranije najavljeno u Brčkom je u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko počela manifestacija “Ti si ruža džennetska”, posvećena rođenju posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda a.s.

Manifestacija je otvorena u subotu 3. novembra 2016. godine u 18,3o sati, tribinom koja je održana u amfiteatru Bijele džamije. Govornik je bio dr. Munir Drkić, a govorio je na temu: “Mevlana Dželaluddin Rumi i sufijski put ljubavi”. I ovom prilikom tražila se stolica više je je posjeta bila vanredno velika a sala amfiteatra pretijesna da primi sve zainteresirane.

Ovom prilikom promovirana su i dva naslova: “Tajne Uzvišenosti” i “Ostrvo Mesnevije”. Prijevod djela radio je dr. Munir Drkić a izdavačka kuća Bookline iz Sarajeva stoji iza cjelokupnog projekta.

Djelo Tajne uzvišenosti treće je najpoznatije djelo Dželaluddina Rumija. Riječ je o sedamdeset dva prigodna predavanja koja je on držao svojim sljedbenicima nakon susreta sa Šemsom od Tabriza. Mnoga od ovih poglavlja odgovaraju mnogim poglavljima iz Mesnevije jer je Rumi po noći diktirao Mesneviju Husamuddinu Čelebiju, a po danu je razumljivijim jezikom i na jednostavan način svojim slušaocima objašnjavao ono što bi noć prije Husamuddinu citirao. U njoj možete pronaći njegov svjetonazor,onako kako je on vidio svijet, ljude oko sebe i na pravi način možete upoznati njegovu ličnost sa svim prednostima.

Dželaludin Muhamed Rumi poznat i kao Mevlana je bio pjesnik, pravnik, islamski teolog i sufijski učitelj. Smatra se jednim od najznačajnijih mističnih pjesnika islama, koji je pisao na perzijskom jeziku. Ime Rumi je dobio zbog toga što je život proveo u Rumu (Rumski sultanat), današnja srednja Anadolija.