Počeo izbor reisu-l-uleme

Počeo izbor reisu-l-uleme

Tijelo za izbor reisu-l-uleme sastavljeno je od 382 člana a čine ga članovi Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, članovi Rijaseta, muftije, predsjednici mešihata, direktori medresa, dekani islamskih fakulteta, direktori ustanova u okviru Islamske zajednice, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Sandžaka-Srbije i islamskih zajednica u bošnjačkoj dijaspori. Izbor se vrši tajnim glasanjem.

Kandidat koji dobije natpolovičnu većinu ukupnog biračkog tijela postaje izabrani reisu-l-ulema a stupa na dužnost nakon dodjele menšure i polaganja zakletve. Menšura je svečani dokument kojim se potvrđuje da je određeno lice legalno imenovani, odnosno izabrani reisu-l-ulema i da je kao takav ovlašten, da u smislu šerijatskog prava daje slična ovlaštenja drugim osobama. Menšura se novoizabranom reisu-l-ulemi predaje svečano u prisustvu uleme, vjernika i drugih visokih dostojanstvenika u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Kandidati u za reisu-l-ulemu u mandatnom periodu 2012-2019. su muftija sarajevski Husejin ef. Smajić, muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović i muftija travnički Nusret ef. Abdibegović. Mandat aktuelnom reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću ističe 19. novembra 2012. godine.

Institucija reisu-l-uleme u Bošnjaka i način njegovog biranja predstavlja jedinstvenu praksu u muslimanskom svijetu. U izboru reisu-l-uleme, pored uleme i uposlenika Islamske zajednice, ravnopravno sudjeluju, skoro u istom omjeru, i vjernici muslimani koji ne spadaju u red uleme i nisu uposlenici Islamske zajednice. Na taj način reisu-l-ulema dobija legitimitet i uleme i vjerničkog naroda. Prema tome, u poziciji reisu-l-uleme se spajaju obje dimenzije Islamske zajednice: i duhovna i vjernička.

Prema Ustavu Islamske zajednice reisu-l-ulema je poglavar i vrhovni muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, on predstavlja jedinstvo dina i ummeta (vjere i vjerničkog naroda) u Islamskoj zajednici i reisu-l-ulema predstavlja Islamsku zajednicu u zemlji i inozemstvu. U nadležnosti reisu-l-uleme, između ostalog, je izdavanje murasele muftijama, profesorima vjerskih nauka i hatibima, davanje prijedloga Saboru Islamske zajednice za imenovanje i razrješenje generalnog sekretara Rijaseta Islamske zajednice i direktora Vakufske direkcije, zaustavljanje od izvršenja svake odluke organa Islamske zajednice za koju ocijeni da je u suprotnosti sa islamskim normama.

Sjednica izbornog tijela počinje u 14. sati. Iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini saopćeno je da će sjednica izbornog tijela biti zatvorena za javnost. Mediji će biti informirani o toku izbornog procesa, a nakon završetka bit će izdato saopćenje za javnost i medijima će biti omogućeno uzimanje izjave.