Počinje manifestacija „501. Dani Ajvatovice”

Počinje manifestacija „501. Dani Ajvatovice”

Ovogodišnje Dane Ajvatovice u srijedu, 8. juna, otvorit će član Predsjedništva BiH BiH Bakir Izetbegović, a manifestacija će trajati do 26. juna, kada će biti organiziran tradicionalni pohod vjernika na Ajvatovicu. Tokom devetnaest dana, na području osam općina bit će realizirano četrdeset različitih događaja, a u planu su brojna predavanja, izložbe, promocije, koncerti i drugi sadržaji.


– 501. Ajvatovicom želimo poručiti da vrijeme simbola i njihovog značenja dolazi do izražaja. Dlanovi koji su ove godine logo Ajvatovice svjedoče našu otvorenost prema nebu i želju čovjeka za promjenom, za promišljanjem unutar sebe i svog bića. Želja nam je da proniknemo u dušu i srce čovjeka, da vidimo šta mu je ta potreba, šta mu je želja. Desna ruka je za svakog ko živi u Bosni, da se njegova želje, naum i potreba ispune, a lijeva ruka za našu domovinu, za slobodu i mir svih ljudi koji žive na ovim prostorima, kazao je mr. Nusret ef. Abdibegović, predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje Ajvatovice.

Očekuje se da će i ove godine put Ajvatovice krenuti desetine hiljada muslimana iz cijelog svijeta, a svoj dolazak najavili su i gosti iz Turske i Irana, koji će pripremiti poseban program. Istaknuto je da Ajvatovicu treba posmatrati kao razvojni projekt cjelokupne regije i da bi ona trebala postati institucija od značaja za državu. Također, naglašeno je da se ovih dana privodi kraju nekoliko infrastrukturnih projekata koji će omogućiti lakši odlazak vjernika na najveće dovište muslimana u Evropi.

Raspored programskih sadržaja ovogodišnje Ajvatovice možete pogledati ovdje: Program 501. Ajvatovice.

                                                                    www.ajvatovica.org.ba