Pogledajte kako je Mekka izgledala 1885. godine

Pogledajte kako je Mekka izgledala 1885. godine

                                 

Njegova izuzetno vrijedna kolekcija crno-bijelih fotografija Mekke iz davnih vremena bit će izložena u Dubaiju u susret predstojećem hadžu.

Snouckove fotografije prikazuju muslimanski sveti grad u drugačijem svijetlu od današnje moderne Mekke.

Na jednoj od fotografija nalazi se i Kaba, crna građevina, koju muslimani širom svijeta smatraju najsvetijim mjesto na Zemlji. Tokom obavljanja molitve muslimani iz čitavog svijeta okreću se prema Kabi.

Elie Domit, direktorica galerije u kojoj će fotografije biti predstavljane javnosti, rekla je da ljudi zaboravljaju koliko je fotografisanje u tim vremenima bio težak posao.

“U njegovo vrijeme aparati su bili teški 40 kilograma, a za razvijanje fotografija na mjestu događaja bile su mu potrebne hemikalije”, rekla je Domit. Ona je dodala da Snouck nije samo fotografisao, već je snimao i zvuk.

Neobična je i njegova životna priča. Snouck je bio jedan od rijetkih zapadnjaka koji su imali priliku boraviti u Mekki. Holanđanin je prihvatio kulturu i religiju svojih domaćina pa je prešao na islam.

Iako je snimao dolazak vjernika i pripreme za hadž, sam događaj nije snimio, jer je morao pobjeći zbog optužbi za krađu.

Više fotografija pogledajte na sljedećem linku:

http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=9814&Itemid=1