Polaznici Kursa islama iz Brčkog u jednodnevnoj posjeti Sarajevu

Piše: Nedim Alić

Polaznici Kursa islama iz Brčkog u jednodnevnoj posjeti Sarajevu

Dana 26.06.2021. godine Medžlis IZ Brčko organizovao je jednodnevni izlet u Sarajevo za najredovnije polaznike Kursa islama koji se dugi niz godina organizuje za učenike srednjih škola sa područja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine. Polaznici kursa predvođeni vjeroučiteljima Ramizom Joldićem, Behijom Kadušić i Nedimom Alićem, prvo su posjetili Tunel spasa u Sarajevu gdje im je domaćin bio Harun ef. Hodžić. Harun ef. Hodžić je učenicima objasnio koliki značaj je taj tunel imao za stanovnike Sarajeva koji su bili pod opsadom 1423 dana i na koje je dnevno u prosjeku  padalo  329 projektila. Harun ef. je napomenuo učenicima da nikada ne smijemu zaboraviti najhrabrije sinove Bosne i Hercegovine koji su u proteklom ratu dali svoje živote kako bi oni danas slobodno mogli da se kreću našom domovinom, da se obrazuju i što je najvažnije da uspravne glave bez imalo stida mogu reći da su Bošnjaci.

Nakon tunela učenici su se zaputili prema šehidskom mezarju Kovači gdje im se nakon učenja fatihe kratko obratio vjeroučitelj Ramiz Joldić. Vjeroučitelj Joldić je zamolio učenike da svaki put kada dođu u Sarajevo izdvoje malo vremena da posjete šehidsko mezarje Kovači i prouče fatihu za najhrabrije sinove Bosne i Hercegovine koji su tu ukopani. S obzirom da su bili u blizini Žute tabije vjeroučitelji i učenici su odlučili da je posjete kako bi napravili nekoliko zajedničkih fotografija.

Sljedeća lokacija koju su svi zajedno posjetili bila je Gazi Husrev-begova  biblioteka koja se smatra za najstariju kulturnu instituciju u BiH. Domaćin, gospodin Edin Lepenica je učenicima govorio o historiji Gazi Husrev-begove biblioteke i o književnom fondu kojim biblioteka raspolaže.  Učenici su mogli čuti da biblioteka trenutno broji oko sto hiljada kodeksa rukopisa, štampanih knjiga, časopisa i dokumenata na arapskom, turskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima. A najstariji rukopis koji se čuva u biblioteci je Ihjau Ulumuddin, autora Ebu Hamida Muhammeda El-Gazalija,  prepisan još 1105. godine.  Iz biblioteke su učenici prešli u Gazi Husrev-begovu džamiju gdje im je domaćin, gosodin Abid Mujkic, najprije govorio o samom Gazi Husrev-begu koji je sagradio i uvakufio dosta objekata u Sarajevu,  a među njima i Gazi Husrev-begovu džamiju. Učenici su mogli da čuju kratak historijat Begove džamije koja predstavlja jedno od najljepših djela islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su završili obilazak Begove džamije usljedile su slobodne aktivnosti u sklopu kojih su učenici mogli da posjete i sarajevsku Vijećnicu i Trebevićku žičaru. Vjeroučitelji i učenici su se u 20:00h okupili i krenuli nazad prema Brčkom. Na licima učenika se vidjelo veliko zadovoljstvo i sreća zbog posjete Sarajevu,  a samom organizacijom ovog izleta Medžlis IZ Brčko je pokazao koliko im je stalo da ova omladina izraste u zdrave članove zajednice kojoj pripadaju, koji će biti ponosni što su Bošnjaci muslimani, koji će cijeniti svoju kulturu i tradiciju, koji će voljeti Bosnu i Hercegovinu i sjećati se onih koji su dali svoje živote da bismo mi danas mogli uživati u slobodi koju imamo.