Posjeta dr. Safije Malkić Medžlisu IZ Brčko

Piše: Izeta Hasanović

Posjeta dr. Safije Malkić Medžlisu IZ Brčko

Dr. Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i profesorica Amra Abaz, 10. maja 2022. godine upriličile su službenu posjetu Medžlisu Islamske zajednice Brčko. Domaćini susreta su bili glavni imam dr. Mustafa-ef. Gobeljić i koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Brčko Behija Kadušić.
Programu posjete pridružile su se i gošće iz Tuzle, profesorica Hasiba Saračević, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog i profesorica Azra Fazlović, profesorica fikha u Behram-begovoj medresi u Tuzli.
Program posjete se odvijao u nekoliko faza:
Posjeta obdaništu “Evlad” na čijem čelu je direktor Enver Tursunović, a tom prilikom je bilo govora o historijatu ove prestižne ustanove, izazovima i načinu rada.
Održan je i radni sastanak sa stručnim timom Savjetovališta Odjela za brak i porodicu koji djeluje pri Medžlisu Brčko.

Zatim je organiziran susret sa koordinatoricama džemata Medžlisa IZ Brčko. Rezimirane su urađene aktivnosti i istaknuta je zahvalnost na nesebičnom angažmanu svih koordinatorica s nadom da će i u budućnosti razvijati korisne projekte.

U večernjim satima upriličen je bajramski program i druženje za aktivistkinje Odjela. Moderatorica je bila profesorica Emina Gobeljić-Behlulović, a prisutnima su se pored dr. Safije Malkić obratile i profesorice Hasiba Saračević i Azra Fazlović.
Programski sadržaj su obogatile članice hora “Mošus” sa nekoliko ilahija i kasida. Sa pjesmama sevdaha završena je bajramska svečanost.
Vrijedi napomenuti da su brčanski Odjel za brak i porodicu kao i Savjetovalište odlično prihvaćeni od šire društvene javnosti i da će nastaviti prosperitetno djelovati.