Predavanje štićenika CROPS-a učenicima osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH

PIŠE: Miralem Muminović

Predavanje štićenika CROPS-a učenicima osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH

U organizaciji Aktiva vjeroučitelja islamske vjeronauke Brčko distrikta BiH u srijedu 28. februara 2024. godine održano je predavanje za učenike i nastavnike o utjecaju psiho-aktivnih supstanci na zdravlje. Predavači su bili korisnici CROPS-a (Centar za rehabilitaciju ovisnika o psiho-aktivnim supstancama), zajedno sa svojim psihotarapeutima te predsjednikom ove institucije, Mevludinom Joldićem.

Predavanja su održana u 4 termina i na tri kolacije, u sali Islahijeta, Omladinskog centra te u prostorijama džamije „Dizdaruša“, a istim su prisustvovali učenici gradskih osnovnih i srednjih  škola. Na ova četiri predavanja bilo je prisutno oko 600 učenika.

Na predavanju se moglo čuti o strukturi rada CROPS-a, historijatu i perspektivama ove institucije, a učenici su s posebnom pažnjom slušali lične ispovijesti bivših ovisnika o narkoticima, pa ostaje nada da će iz svega uzeti pouku.

Iz Aktiva vjeroučitelja su istakli da je ovo tek početak saradnje sa CROPS-om, a već je dogovorena i posjeta školama u Gornjem Rahiću i Maoči.