Predavanjem profesora Spahića nastavljen ciklus tribina

Predavanjem profesora Spahića nastavljen ciklus tribina

Predavanjem profesora Mustafe Spahića otvoren je zimski dio programa ciklusa ramazanskih tribina koje u Brčkom, već dvadeset godina u kontinuitetu, počinju dolaskom mjeseca ramazana. Predavanje je održano u amfiteatru Bijele džamije u Brčkom u subotu 11. novembra 2017. godine poslije jacije-namaza.

Tema predavanje je bila: Imperijalizam našeg doba. Kroz pomenutu temu profesor Spahić analizirao je stanje muslimana u svijetu danas. U toku predavanja posebnu pažnju posvetio je analizi uzroka stagnacije muslimana naglašavajući kako je odsustvo morala jedan od ključnih razloga propadanja svih muslimanskih zajednica kroz povijest a i danas. Predavanje je zaključio porukom o nužnosti popravljanja stanja ali na način da svaki musliman uradi onliko koliko su njegove mogućnosti počevši od sebe samog.

Bila je ovo prilika da se, uz predavanje napravi i kraći osvrt na knjigu “Američki Radž- oslobođenje ili dominacija” autora E. Margolisa koju je profesor Spahić preporučio za čitanje uz opasku da je to knjiga koja je zaplijenila njegovu pažnju.

I ovog puta amfiteatar Bijele džamije bio je ispunjen do posljednjeg mjesta. Naredna tribina je u subotu 18. novembra 2017. godine poslije jacije-namaza kada će gost biti prof. dr. Šefik Kurdić.