Predramazanska humanitarna akcija Medžlisa Islamske zajednice Brčko

Podijeljena hrana i higijenska sredstva u vrijednosti od 16.000 KM

Predramazanska humanitarna akcija Medžlisa Islamske zajednice Brčko

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH prije više od godinu dana imenovao je koordinatore za svaki medžlis a čija zadaća je realizacija projekata pomenutog ureda. U toku 2015. godine kroz djelovanje Ureda na cijeloj teritoriji BiH u humanitarne svrhe podijeljeno je 12.7 miliona KM. Sredstva za pružanje ovih pomoći i drugih aktivnosti osiguravaju se iz Bejtu-l-mala, fonda Islamske zajednice u koji se ukuplja zekat i sadekatu-l-fitr, te iz donacija pravnih i fizičkih lica.

Djelovanje Ureda se  ogleda u osiguravanju materijalne pomoći povratnicima, siromasima, starim i bolesnim osobama, jetimima, samohranim roditeljima, osobama sa posebnim potrebama i sl.

Koordinator Ureda za Medžlis Islamske zajednice Brčko Sabahudin ef. Ravkić u izjavi za medije naglasio je kako su aktivnosti koje provodi Medžlis IZ-e Brčko kroz ovaj projekat veoma intenzivne i da je u toku tekuće 2016. godine kroz ovaj fond podijeljeno preko 21.000 KM.

Posljednja u nizu akcija je predramazanska podjela paketa sa hranom i higijenskim sredstvima čija vrijednost iznosi 16.000 KM a u realizaciji akcije je učestvovalo i deset mladih volontera iz naših džemata.

O potrebi i opravdanosti uključivanja Islamske zajednice u humanitarne projekte Ravkić je kazao: „Smatram da je ovakav vid djelovanja Islamske zajednice, s obzirom na stanje koje zatičemo na terenu, opravdan i potreban i vjerujem kako ćemo u narednom periodu održati tempo kojim smo krenuli u ovaj projekat i dodatno ga unaprijediti.“

ha_3 ha_6 ha_7 ha_8 ha_9 ha_4 ha_10 ha_11 ha_5 ha_1 ha_2