Predškolska ustanova „Evlad“: 250 upisane djece dokaz ispravno uočene potrebe društva

Alem Dedić/Preporod.info

Predškolska ustanova „Evlad“: 250 upisane djece dokaz ispravno uočene potrebe društva

Prvo obdanište koje je osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini jeste „Evlad“ u Brčkom. Bili su to prvi koraci na polju predškolskog odgoja i obrazovanja. „Evlad“ uspješno djeluje nepunih deset godina i pokazalo se da je itekako bilo potrebe za njegovim osnivanjem. Pripreme za taj korak trajale su pet godina.

– Nakon vraćanja zgrade mekteb-ibtidaije u posjed Medžlisa Islamske zajednice Brčko od strane vlade Brčko distrikta, a koja je bila u vrijeme komunizma otuđena, rađale su se ideje na koji način bi se mogao taj prostor iskoristiti.

Već 2007. godine se rodila ideja o vraćanju prvobitne namjene ovoj zgradi, a to je odgoj i obrazovanje djece. Uslijedilo je idejno rješenje projekta za obdanište i ubrzo se krenulo u realizaciju istog.

Godine 2012. se završavaju radovi na adaptaciji zgrade mekteb-ibtidaije i iste te godine se traže saglasnosti za rad jedne moderno uređene predškolske ustanove, koja je, a vrijeme je pokazalo, itekako bila potrebna našem gradu i našem narodu – kaže za Preporod.info Enver Tursunović, direktor Predškolske ustanove „Evlad“.

Tursunović ističe da je postavljen realan cilj, koji je dostižan, a taj cilj jeste da u granicama društvenih mogućnosti pruže najmlađoj generaciji zdravo i vedro djetinjstvo u kojem će biti ukomponirani islamski odgojni principi. 

– O potrebi egzistiranja ustanove ovakvog tipa suvišno je govoriti imajući u vidu organizaciju i način života naše savremene bošnjačke porodice u kojoj je majka kao njen nukleus, sve više društveno i javno angažirana.

Uticaji u ranom periodu razvoja djeteta su najupečatljiviji, najtrajniji i zbog toga su od velikog značaja za kasniji odgoj, obrazovanje i formiranje ličnosti uopće. Predškolski odgoj nije samo u interesu djeteta već i društva. Znajući sve ovo neosporna je potreba postojanja ustanova kao što je Evlad – ističe direktor Tursunović.

Islamska zajednica i koncept odgoja

– Naše iskustvo stoji na raspolaganju svima onima koji žele krenuti ovim putem – kaže Tursunović i dodaje da svakako taj put nije lahak, ali se na kraju isplati i daje slatke plodove.

– Mnogi nisu vjerovali u nas, postajale su predrasude pa čak i osude zašto se mi, to jeste Islamska zajednica, petlja u nešto što nije u našem krugu djelovanja. A upravo smo im pokazali da je baš to naše polje djelovanja – odgoj i obrazovanje – ističe Tursunović.

Jedan od primarnih ciljeva rada sa predškolskom djecom, govori on, jeste biti dopuna porodičnog odgoja, nikako zamjena. Ta dva odgoja se nadopunjuju s usmjeravanjem na djetetove interese i zadovoljenje djetetovih potreba, bioloških, fizičkih, kognitivnih, socijalnih i tako dalje.

Podaci koji govore o izuzetnom uspjehu „Evlada“. 

– Sama činjenica da imamo 250 upisane djece i da na listi čekanja za upis imamo blizu 100 djece dovoljno govori o značaju i zadovoljstvu roditelja. Naravno, mi nećemo stati na ovome. Odlučili smo širiti svoje kapacitete. U ovoj godini bismo trebali započeti sa izgradnjom još jedne zgrade za potrebe naše ustanove i predškolskog odgoja u našem gradu kako bismo omogućili svima onima koji žele da njihova djeca pohađaju naše obdanište da imaju tu mogućnost – govori Tursunović.

Tursunović se prisjeća samih početaka u realizaciji ovog značajnog projekta. Kada postoji potreba za nečim, onda se pojavi i hrabrost.

– Da nam je bilo lahko, to sigurno nije, ali mladi tim koji je krenuo u realizaciju ove ideje, podrška koju smo imali od strane rukovodstva Medžlisa i tadašnjeg muftije, a danas reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, dali su nam vjetar u leđa i, naravno, na kraju oslonac na Allaha i dova da ova ideja, ovaj projekat zaživi i zablista u pravom sjaju – kaže Tursunović.

On smatra da je mlada ekipa puna entuzijazma, želje za uspjehom i dokazivanjem, prije svega u lokalnoj zajednici, iznjedrila ovaj rezultat. Oni su te pčele radilice, njih 30 zaposlenika, bez kojih „Evlad“ ne bi bio to što je danas, a on je jedna od najboljih predškolskoh ustanova u regionu.

– Otvorenost, stručnost, kvalitet, transparentnost i saradnja sa lokalnom zajednicom. Bez ovoga ne bismo bili uspješni u našem poslu, odnosno u našoj misiji. Svakodnevnim trudom nastojimo biti predškolska ustanova „otvorenih vrata“ za sve koje žele da nas posjete i upoznaju. Ponekad trebamo iskoristiti činjenicu da smo drugačiji od drugih i da nam upravo ta činjenica pruža mogućnost za uspjeh – govori Tursunović.

Govoreći o važnosti predškolskih ustanova kaže da mnogi, nažalost, ne shvataju njihovu važnost, značaj ove prve stepenice u odgoju i obrazovanju.

– Mnogi od nas ne prepoznaju vrijednost ustanova ovoga tipa, ne znaju koje bogatstvo zajednica ima. Ova obdaništa su naši dijamanti i drago kamenje koje moramo čuvati i dograđivati. Ove ustanove dat će rezultate tek za 25-30 godina. Ali zar i palma ne daje plodove mnogo kasnije – kaže na kraju za Preporod.info direktor Tursunović.