Predstavljen projekat Savjetovališta za brak i porodicu MIZ-e Brčko imamima i koordinatoricama džemata

Piše: Behija Kadušić

Predstavljen projekat Savjetovališta za brak i porodicu MIZ-e Brčko imamima i koordinatoricama džemata

Tokom mjeseca septembra, u prostorijama Medžlisa Islamske zjednice Brčko održan je sastanak stručnog tima Kancelarije sa koordinatoricama džemata Medžlisa Islamske zajednice Brčko. Susret je organiziran s ciljem da se koordinatorice upoznaju sa aktivnostima u prethodnoj godini, te da se predstavi rad Kancelarije/Savjetovališta u narednom periodu.

Rad Kancelarije/Savjetovališta za brak i porodicu se od 1.septembra aktuelizirao i počeo je intenzivije raditi. Savjetovalište za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko radi u skladu sa uputstvom Rijaseta Islamske zajednice,ali sada kao dio projekta Odjela za brak i porodicu.

Koordinatorice su upoznate sa planom rada i uslugom koje pruža Savjetovalište, te da u svojim sredinama upoznaju džematlije sa ovim uslugama, i upute ih u skladu sa potrebama. Primarna uloga Savjetovališta jeste afirmacija porodici i pružanje savjetodavne podrške porodici, bračnim partnerima, te pojedincima. Savjetovalište korisnicima pruža usluge i pomoć u sljedećim oblastima savjetodavnog rada: individualno savjetovanje, predbračno savjetovanje, bračno savjetovanje, porodično savjetovanje, savjetovanje o vjerskim pitanjima, kao i usluge psihoterapije.

Važno je naglasiti da su sve prisutne koordinatorice uzele učešće u raspravi o prijedlozima i temama o kojima će se govoriti, a planirano je angažovati i stručnjake iz raznih oblasti o kojima je važno da se govori, kao što su: izazovi u odgoju djece u 21.vijeku, komunikacija u porodici, kominikacija supružnika u bračnoj zajednici, i druge aktuelne teme.

Važno je naglasiti da je projekat početkom mjeseca septembra predstavljen i imamima Medžlisa islamske zajednice Brčko, na redovnom sastanku imama kojem je prisustvao i rukovodio glavni imam dr. Mustafa ef. Gobeljić.