Prof. dr. Midhat Jašić : Rizikofaktor od korona virusa i prenos korona virusa hranom

Prof. dr. Midhat Jašić : Rizikofaktor od korona virusa i prenos korona virusa hranom

Predstavnici Islamske zajednice su uoči Kurban-bajrama donijeli preporuke o klanju kurbana i upute o pridržavanju zdravstvenih i vjerskih propisa.

Prof. dr. Midhat Jašić u razgovoru za Radio BIR govorio je o rizikofaktoru od korona virusa i o tome da li se korona virus može prenijeti hranom.

– Svima je poznato a i naučno je dokazano da se korona virus prenosi isključivo kapljičnim putem, sa čovjeka na čovjeka, i to je vjerovatno i jedini način prenosa ovog virusa. Teoretski je moguće virus prenijeti i preko određenih površina, jer naučnici su dokazali da se virus zadržava na određenim površinama ali šanse za takvu vrstu prenosa virusa su zaista male-, istako je Jašić.

Poručio je svim vjernicima koji kolju kurbane i primaju kurbane da ne treba da se brinu o tome da li je povećan rizik da se mesom prenese korona virus,  vjerovatnoća za takav prenos virusa je izuzetno niska.

Dr. Jašić je naglasio da jedino treba da se bojimo prenosa virusa kontaktom sa čovjeka na čovjeka i prilikom klanja kurbana treba da budemo oprezni, držimo distancu i da se naravno pridržavamo svih preporuka koje su donesene u cilju pravilno izvršenih  zdravstvenih i vjerskih propisa.

(Preporod.info)