Profesor Alibašić o zločinima u Gazi: Po ko zna koji put razočarali su oni koji se zaklinju u slobode i ljudska prava

Profesor Alibašić o zločinima u Gazi: Po ko zna koji put razočarali su oni koji se zaklinju u slobode i ljudska prava

Profesor na Fakultetu islamskih nauka dr. Ahmet Alibašić je, osvrnuvši se na rat u Gazi i zločine nad civilima, ocijenio da se tamo vodi asimetričan rat oružjem i medijima, zbog čega je teško znati šta se dešava.

– Pouzdano znamo da se ne može vjerovati predsjednicima, ni premijerima, ni velikim medijskim kućama koje su u proteklim danima više puta uhvaćene u lažima. Ma šta da se desilo 7. oktobra 2023., kako reče preživjelea žrtva Holokausta Gabor Marte, to ne može biti opravdanje za zločine nad civilima Gaze kao što okupacija nije opravdanje za zločine nad civilima Izraela. Zločin ne opravdava zločin, niti podršku zločinu – naglašava dr. Alibašić.

Uz upozorenje na dvostruke standarde i deklarativno zagovaranje ljudskih prava, posebno je naglasio važnost vršenja pritiska i insistiranja na tome da zločini i napadi budu zaustavljeni.

– Od trenutne izraelske vlade ništa se dobro nije moglo očekivati. Po ko zna koji put razočarali su oni koji se zaklinju u slobode i ljudska prava. Bit će mnogo rekalkulacija nakon ovog rata. Za mnogu djecu, žene i druge nevine ljude Gaze biće kasno. To ne opravdava šutnju i nečinjenje svega što je u našoj moći u okvirima domaćih zakona i međunarodnog prava da izvršimo pritisak da se izraelsko iživljavanje nad Gazom hitno zaustavi. Šutnja nije opcija – ističe dr. Alibašić.

Spomenuo je i poziciju Bosne i Hercegovine, istakavši kako je potrebno insistirati na istini u javnom prostoru.

– Trenutačno, iz Bosne je dizanje glasa protiv zločina možda najučinkovitije. Pišimo medijima koji izvještavaju jednostrano, političarima, međunarodnim organizacijama, ambasadama. Gazo, oprosti nam što smo slabi pa ne možemo više – kaže profesor na Fakultetu islamskih nauka dr. Ahmet Alibašić.

(Preporod.info)