Promocija romana Isnama Taljića

Promocija romana Isnama Taljića

Isnam Taljić, rođen je 1954. godine u Vlasenici, gdje je živio do oružane agresije na RBiH 1992. godine.
Do tada je radio kao novinar i urednik u dnevnim novinama „Oslobođenje“ iz Sarajeva, potom radio kao urednik lista „Ljiljan“ do njegovog ukidanja.
Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1985. godine.
Objavio je 18 knjiga, odnosno 29 s ponovljenim izdanjima i prijevodima na strane jezike.

Uz autora, promotori romana bili su Muamer ef. zukorlić, glavni muftija IZ-e u Srbiji i akademik Ferid Muhić. Moderator promocije bio je mr. Mustafa ef. gobeljić. Nakon što je autor kratko govorio o sebi i romanu kojeg se predstavlja moderator je riječ dao gospodinu Zukorliću koji je svoje izlaganje usmjerio na povezivanje radnje romana sa problemima i potrebama muslimana danas.

Posljednji govornik, akademik Muhić je ujedno i recenzent ovog djela iz čije recenzije donosimo jedan interesantan fragment: „Istinu ove knjige često otkrivaju, otvaraju, pokazuju i pronalaze najnevjerovatnije okolnosti, naznake i događanja potpuno nezavisna od poznatih fakata. Bitne istine I prosvjetljenja ovog Isnamovog romana čitalac dobija upravo na taj način, nekom vrstom napuštanja svijeta poznatih i uobičajenih činjenica.“

Prostor u kojem se održavala promocija nije bio dostatan pa, iako se tražila stolica više, skoro dvadeset posjetilaca puna dva sata „na nogama“ ispratiše ovaj događaj.