Promocija šerijatskog braka

Piše: Behija Kadušić

Promocija šerijatskog braka

U okviru aktivnosti Savjetovališta za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Brčko, 26.03. 2022. godine, organizovana je promocija šerijatskog braka. Promocija je upriličena u velikoj Sali restorana Divanhana.

Promocijom šerijatskog braka, cilj je bio promovisati i ukazati na značaj institucije šerijatskog braka, iskazati poštovanje i zahvalnost svima onima koji su taj korak u svom životu uradili, ali i unaprijediti instituciju osnivanja šerijatskog braka – kako bismo imali jednak broj šerijatskih i građanskih brakova. U protekloj 2021.godine, sklopljeno je ukupno 86 šerijatskih brakova.  Na naš poziv se odazvalo 26 osoba, dok drugi iz različitih razloga nisu uspjeli doći.

Ašere na početku svečanosti proučio je Emir ef. Hasanović.

Za ovu svečanost, dr. Mustafa ef. Gobeljić i prof. Behija Kadušić,  su pripremili  skromni priručnik o braku – kojeg  su uz jedan primjerak Kur’ana, premijerno poklonili mladim bračnim parovima. Svečanosti je prisustvovao i Mevludin ef. Smajlović, tehnički urednik priručnika.

Prisutnima se obratio dr. Mustafa-ef. Gobeljić, koji se zahvalio mladencima na odzivu, te ukazao da je važno govoriti o institucije braka i porodice, te idealu ljubavi. Dr. Gobeljić je istakao kako se danas govori o raznim društvenim krizama, a najmanje o onim koje su ponajviše opasne za svaku zajednicu ili društvo, istakavši: krizu odluke za brak, krizu opstanka braka, rađanja potomstva, kriza odgoja, kriza poštovanje starijih…naglasivši da ove krize razaraju jednu zajednicu – društvo, uspoređujući ih sa karcinomom). Vrijedi govoriti  i podsticati na odgovornosti  u očuvanja našeg sveukupnog bića – odnosa prema nama samima koji je zapravo primarni kontinuirani zadatak svakog bića, ali i najvažnije društvene institucije – braka i porodice! Istakao je, dr. Gobeljić, da bi uspjeli u tome potreban je nijet, djelo i dova!

Sa željom da ovoj promocji i bračnim parovima ukažemo na važnosti, pored kahve i osvježenja, organizovana je večera za sve prisutne.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu, Behija Kadušić, bila je moderator svečanosti, a prisutne je poselamio i sekretar Medžlisa, Sabahudin Ravkić.