Promoviran roman “Adem- Praotac u nama”

Promoviran roman “Adem- Praotac u nama”

U velikoj sali restorana Divanhana je u ponedjeljak 27. decembra 2021. godine poslije jacije-namaza upriličena promocija romana “Adem- Praotac u nama” autora Nezira Halilovića. O romanu su govorili dr. Mustafa Gobeljić i dr. Nezir Halilović, autor romana.

Dr. Gobeljić govorio je o publici manje poznatim detaljima iz života Adema a.s. koji se nalaze u romanu kao i porukama koje ovo štivo nosi sa sobom posebno ističući porodičnu tragediju koju su Adem a.s. i hazreti Hava doživjeli kao roditelji čiji sin je počinio bratoubojstvo.

“Adem- Praotac u nama” zapravo je romansirana priča o stvaranju i životu prvog čovjeka na Zemlji Adema, a.s. Čovjeku jeste svojstveno da pogriješi, ali daleko je važnije da on to shvati i pokaje se. Ovaj historijski roman nam otvara vidike i poziva čovječanstvo da postavi sebi granice na koje je i Adem bio pozvan da ih se pridržava, u suprotnom, čovječanstvo klizi u propast.

Autor romana kaže da je ovaj naslov nastao na temelju dugogodišnjeg istraživanja stotina djela i historijskih izvora, a pisan je u formi romana lahkim jezikom kako bi bio prijemčiv i shvatljiv širokoj čitalačkoj publici. O našem praocu Ademu vrlo malo znamo i malo ga se sjećamo pa će ovo djelo doprinijeti da upoznamo njegov život i život njegove porodice, te iskušenja kroz koja su prolazili naši praroditelji Adem i Hava.

Vrijedi istaknuti kako je i ovaj program, bez obzira na neobičan termin održavanja, bio izuzetno posjećen.