Promoviran roman “Šta su meni ptice”

Promoviran roman “Šta su meni ptice”

U amfiteatru Bijele džamije u Brčkom je u subotu 11. novembra 2023. godine promoviran roman “Šta su meni ptice”. Promocija je počela u 18, 30 sati a o romanu su govorili Osman Halilović, prof. i autor romana Fajko Kadrić.

Na početku programa prisutnima se obratio Mustafa-ef. Gobeljić koji je u ime organizatora promocije gostima uputio izraze dobrodošlice.

Profesor Halilović govorio je o književnom radu i stvaralaštvu F. Kadrića naglašavajući važnost njegovih djela za ukupnu kulturu sjećanja bošnjačkoga naroda jer su Kadrićeva djela puna građe o kojoj historija neće nadolazećim generacijama ništa kazati.

“Roman “Šta su meni ptice” je priča zasnovana na autentičnim i istinitim događajima o onome šta sve život jeste i šta on sve sa sobom donosi makar su uslovi života i onakvi kakvi su u ratu bili”, rekao je Halilović.

O iskustvu pisanja općenito te o načinu nastanka ovog romana govorio je Fajko Kadrić. “Ono što ovaj roman izdvaja u odnosu na druge jeste ugao iz kojeg autor sagledava golgotu koju njegov narod proživljava u opkoljenoj Cerskoj kao i detalj da je roman ispričan iz pozicije junaka priče”, rekao je Kadrić.