Promoviran roman Udovičke zemlje, autora Fajke Kadrića

Promoviran roman Udovičke zemlje, autora Fajke Kadrića

U programu manifestacije “Ti si ruža džennetska” je u subotu 23. oktobra 2021. godine organizirana promocija romana Udovičke zemlje autora Fajke Kadrića. Promocija je održana u velikoj sali restorana Divanhana u Brčkom poslije jacije-namaza.

Riječ je o izuzetno vrijednom književnom djelu. Historijski roman Udovičke zemlje prikazuje Zvornik, Kušlat i Podrinje u vremenu posljednjih bosanskih vitezova i dolaska Osmanlija na ove prostore.

Pisac ovog romana, podrinjac Fajko Kadrić potrudio se da detaljno predstavi posljednjeg viteza iz plemićke porodice Oprašića koji su vladali Kušlatom i Zvornikom u vremenskom periodu radnje romana.

U promociji je pored autora učestvovao i mr. Sead Husić koji je urednik i recenzent ovog romana. On je govorio o uredničkom procesu, te historijskom kontekstu ovoga romana. Sve što povijest pamti i ovo što roman pamti savršeno se uklapa i nadopunjuje te je u tom smislu tekst Fajke Kadrića roman sa historijskom traumom koji pamti i bilježi traumu u činjeničnom smislu, ali je u narativnom oblikovanju mi ne primjećujemo, što je jedna od boljih odlika ovoga romana. “Kadrić je, ukoliko se uzme današnji kontekst, uspio da iznevjeri čitalački horizont, ne povodeći se ideološkim nego čisto književnim i narativnim strategijama što se pokazuje plodonosnim i hrabrim postupkom.”

Udovičke zemlje je četvrta Kadrićeva knjiga. Prethodno je objavio zbirke priča “Ko još pjeva dok umire” i “Ordijski mujezin”, te roman “Protokol posrnulih”.