Promovirana knjiga “Kamenica u paklu opsade”

Promovirana knjiga “Kamenica u paklu opsade”

Promocija knjige “Kamenica u paklu opsade” autora Muhameda Omerovića jedan je od programa koji čine ovogodišnju manifestaciju “Ti si ruža džennetska” koju Medžlis Islamske zajednice Brčko priređuje u povodu obilježavanja dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

Promocija je održana u petak, 29. septembra 2023. godine poslije jacije-namaza u velikoj sali restorana Divanhana u Brčkom.

Prisutnima se u ime domaćina i organizatora promocije obratio glavni imam Medžlisa Brčko, Mustafa-ef. Gobeljić a o knjizi je pored autora govorio i Fajko Kadrić, književnik.

Autor knjige je govorio o stradanjima Bošnjaka Kamenice u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu donoseći detalje ispričane iz ugla kako je to sam autor vidio i doživio. Govoreći o motivima za pisanje ovog štiva Omerović navodi kako je jedan od glavnih motiva strah od bošnjačkog zaborava a drugi motiv je želja da se o zlu koje je počinjeno ovom narodu javno i argumentirano govori i na taj način suzbije sistemsko negiranje i prikrivanje počinjenih zločina.

Promotor knjige, Fajko Kadrić smatra kako je knjiga “Kamenica u paklu opsade” spada u red najkompletnije ispričanih priča o zlu počinjenom u Podrinju. Ova knjiga će, smatra Kadrić, svoj puni značaj i afirmaciju doživjeti u generacijama do kojih neće sezati naša usmena predanja.

Nekoliko odlomaka iz knjige čitala je književnica Elvira Pekić Cvolić a kasidu posvećenu bosanskim šehidima izveo je Abdulah Gobeljić.