Promovirana knjiga “Status drugog u islamu”

Promovirana knjiga “Status drugog u islamu”

U programu ovogodišnje manifestacije Ti si ruža džennetska u džamiji džemata Ivici je u petak 6. oktobra 2023. godine poslije akšam-namaza upriličena promocija knjige “Status drugog u islamu” autora Asmira Salihovića.

Prisutnima su se obratili Mevludin-ef. Smajlović, imam džemata Ivici i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko Mustafa-ef. Gobeljić koji je u kratkom obraćanju govorio koliko je islam inkluzivan i kako ima izrazito širok stav oko drugih religija. Ne samo da ih toleriše nego islam čak i priznaje druge religije, naglasio je Gobeljić.

O knjizi su govorili prof. dr. Munir Drkić i mr. Asmir Salihović, autor knjige.

Knjiga govori o odnosu prema drugima, nemuslimanima, Jevrejima i kršćanima, kroz konstitutivne izvore islama, Kur’an i sunnet. Knjiga je poziv da drugog razumijemo i upoznajemo, te da uspostavljamo saradnju. Dokaz za to pronađen je u 219 kur’anskih ajeta i 89 hadisa Poslanika, a.s. Rezultati knjige pokazuju da islam priznaje drugog, ne iz taktičkih, nego iz religijskih razloga.

Manifestacija “Ti si ruža džennetska” nastavlja se u petak 13. oktobra 2023. godine u džematu Maoča Nova kada će biti upriličena promocija knjige “Iz kur'anskoga beskraja” autora dr. hfz. Abdulaziza Drkića.