Promovisana trilogija “O začudnosti govora”

Promovisana trilogija “O začudnosti govora”

Ovu trilogiju je, pored autora, predstavio i hafiz mr. Mevludin Dizdarević, imam Ensar džamije u Zenici.

“Ove dvije zbirke hutbi govore o fenomenu govora, jer smatramo da je vjerski govor izuzetno važan i kao takav je bitan za transmisiju transcedentnih, duhovnih sadržaja te zbog toga nam valja vraćati dostojanstvo vjerskom govoru kao takvom. Smatramo da su ove tri knjige dobar podsticaj imamima, jer je činjenica da mnogi imami u svoju zadaću ulaze sa velikim ambicijama i zbog toga je im je potrebno pružiti kvalitativnu afirmaciju”, rekao je hafiz Dizdarević.

Priređivač ove edicije nije uljepšavao niti unosio svoja zapažanja u sam sadržaj hutbi, kako bi se što autentičnije predstavila vjerska misao u BiH s početka 21. stoljeća.

Kao jedan od motiva izdavanja ovih knjiga Asmir ef. Salihović ističe upravo autentičnost događaja, razmišljanja i suočavanja uleme s problemima koji opterećuju bosanskohercegovačke muslimane.

Prva knjiga sadrži 26 hutbi glavnih imama iz Bosne i Hercegovine, druga  22 hutbe bosanskohercegovačkih hafiza, a treća 26 hutbi bosanskih imama širom svijeta. Četvrti iskorak u ovom izdavačkom poduhvatu, po njegovim riječima, bit će posvećen radu imama u BiH, tako što će sa svakog medžlisa biti odabrana hutba jednog imama i objavljena u četvrtoj knjizi.

Ove knjige nose naziv “O začudnosti govora” a izašle su u izdanju izdavačke kuće Bookline. Recenzirali su ih Zijad Ljevaković, Dževad Hrvačić, doc dr. Zuhdija Hasanović, dr. Dževad Hodžić i mr. Mirsad Kalajdžić.