Proučena hafiska dova hafizu Omer ef. Šabanoviću

Foto: Sadik Hadžić

Proučena hafiska dova hafizu Omer ef. Šabanoviću

U Bijeloj džamiji u Brčkom je u srijedu 25. septembra 2013. godine, kako je i najavljeno, proučena hafiska dova Omer ef. Šabanoviću, doskorašnjem učeniku Behram-begove medrese, a budućem studentu na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Ne postoje pisani tragovi niti usmena predanja koja kazuju da je u posljednjih stotinu ili više godina u Brčkom organizirana hafiska dova. Hafiza je bilo i danas ih, hvala Allahu, ima ali nijednom od njih dova nije organizirana u Brčkom. Utoliko je i ova hafiska dova s posebnom pažnjom organizirana zbog njenog značaja za ovaj Medžlis i sve muslimane s ovih prostora.

Dova je proučena u prisustvu velikog broja imama, hafiza, predsjednika medžlisa, muderrisa, rodbine i prijatelja mladog hafiza, te brojnih džematlija i gostiju koji su svoje dragocjeno vrijeme odvojili kako bi uživali u ovom nesvakidašnjem događaju.

Program je otvorio Emir ef. Hasanović, imam džemata Brezovo Polje, učenjem ajeta Časnog Kur'ana, potom se u ime domaćina obratio mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko a poslije njega dr. Sead ef. Seljubac, izaslanik Muftije tuzlanskog.

Potom su prisutni mogli uživati slušajući ajete Kur'ana koje su prisutni hafizi, njih devetnaest, učili planiranim redoslijedom. Po završetku njihovog učenja hafiz Omer je učio slijed sura Časnog Kur'ana, kako je to tradicija u ovakvim prilikama, prije dove koju je učio hafiz Edin Dedić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Ovoj izuzetnoj svečanosti, pored velikog broja zvanica, prisustvovao je i hafiz Mensud Đulović, profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, u ulozi izaslanika Reisu-l-uleme. U svojoj besjedi hafiz Đulović poželio je novom hafizu dobrodošlicu u društvo hafiza, potom se osvrnuo na blagodati Kur'ana, privilegije ali i odgovornosti koje hifz sa sobom donosi. Govoreći o nizanju ljudi u prenošenju Kur'ana hafiz Đulović primjetio je jednu zanimljivost kojom je ilustrirao tu pojavu. Naime, u halki hafiza sjedili su muhaffiz mladog hafiza Omera, hafiz Ismail ef. Čehić, njegov muhaffiz, hafiz Edin ef. Dedić, i muhaffiz njegovog muhaffiza, hafiz Mirnes ef. Spahić.

Po završetku besjede izaslanik Reisu-l-uleme pozvao je hafiza Omera i uručio mu diplomu čijim primanjem je i zvanično proglašen hafizom Časnog Kur'ana.

Hafiz Omer Šabanović rođen je 25. marta 1995. godine u Tuzli od oca Azema i majke Munire. Osnovnu je školu pohađao u Omerbegovači i Brčkom,  potom je upisao i veoma uspješno završio Behram-begovu medresu u Tuzli.

Prve harfove naučio ga je njegov muallim, Hilmo ef. Zlatić. Već tada se isticao kao vrijedan i marljiv učenik ostvarujući zavidne rezultate. U tom periodu je u nekoliko navrata osvajao prvo mjesto na mektebskom takmičenju iz kiraeta na nivou Medžlisa IZ Brčko.

Po završetku drugog razreda Medrese započinje proces učenja hifza. Muhaffiz mu je bio hafiz Ismail ef. Čehić, koji radi kao imam u džematu Rijeke u Brčkom. U periodu od 2-17. septembra ove godine, hafiz Omer uspješno je okončao polaganje hifza pred komisijom za hifz Rijaseta IZ-e u BiH. Školovanje će nastaviti na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Hafizu Omeru, njegovom muhaffizu, roditeljima i svima onima koji su ga na bilo koji način podržavali na ovako plemenitom putu čestitamo i molimo Uzvišenog Allaha da ih obilato nagradi za uloženi trud, strpljenje i napor.

HD2 HD4 HD3 HD1