Prvi dan ramazanskog posta u petak, 24. aprila

Prvi dan ramazanskog posta u petak, 24. aprila

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec Ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

Islamska zajednica je za dolazeći mjesec ramazan formirala tim islamskih učenjaka koji će odgovarati na pitanja vjernika kako bi se ubrzao dosadašnji proces dobijanja odgovora.

Prednost će imati pitanja iz domena ibadeta (namaz, post i zekat) te pitanja vjernika sa jasno navedenim imenima (a ne skrivenim iza nadimaka), a kao i dosada upućena pitanja bit će objavljivana anonimno. Također, kao i dosada, vjernici svoja pitanja mogu slati putem email adrese pitanja@rijaset.ba kao i kroz mobilnu aplikaciju Islamske zajednice. Razvijena je za korisnike mobilnih uređaja baziranih na Android operativnom sistemu. Pored dnevnih vaktija za gradove u našoj domovini nudi i druge sadržaje za svakodnevne potrebe vjernika.

Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

Preporod.info