Ramazanska čestitka reisu-l-uleme

Ramazanska čestitka reisu-l-uleme

– Draga braćo i sestre,

U srijedu 11. avgusta 2010. godine po Miladu pada 1. dan ramazana u 1431. godine po Hidžri. Ovo je 1429. ramazan od kako je Uzvišeni Allah objavio svom Poslaniku Muhammedu, a.s., da je mjesec Ramazan vrijeme posta: – O vjernici neka znate da vam se propisuje post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili pobožni i skrušeni (El-Bekare, 179).

Vjera nas uči da postoje tri vrste bića: meleki sa razumom bez strasti, životinje sa strastima bez razuma, i  čovjek sa razumom i sa strastima. Ako strasti nadvladaju razum, onda je životinja bolja od čovjeka, ali ako razum nadvlada stratsti, onda je čovjek bolji od meleka.

Prema tome, čovjek je u sredini između razuma duše i požude tijela. U tom stalnom nadmetanju između čovjekovog duha i čovjekovog tijela najbolji sudija je pobožnost i skrušenost koju propisuje vjera kroz post. Jer u postu duša i tijelo postaju jedno biće u pokornosti Uzvišenom Bogu.

Mubarek ramazan je vrijeme u kojem se najsnažnije očituje ta osobna pobožnost čovjeka za koju Uzvišeni Allah kaže da se ne može mjeriti ni sa jednom ovodunjalučkom vrijednosti. “Post je – kaže Uzvišeni Allah – moja stvar i ja ću to posebno vrednovati.”

Pred nama je mjesec ramazan u kojem ćemo postiti sa željom da se učimo samodisciplini tijela i duše u pokornosti Allahu Uzvišenom.

Ibadet posta uči čovjeka da nije sam na svijetu, već da postoje ljudi i stvari oko njega koje treba da upozna.

Post je uzvišeno stanje duše koja se odmara dok posmatra, koja se hrani dok razmišlja, koja se liječi dok razgovara.

Ramazan nam donosi mnoštvo darova, koji nas obavezuju da i mi darujemo:

naš život i našu pobožnost Stvoritelju,

našu zahvalnost i poslušnost roditeljima,

našu vjernost i pouzdanost prijateljima,

našu brigu i naš lijep primjer našoj djeci,

našu ljubav i vjernost bračnom drugu i drugarici,

te da darujemo otvorenost naše duše, širinu našega srca i pružnost naše ruke braći i sestrama kojima dugujemo našu brigu i našu ljubav.

Stoga pozivam sve imućne ljude i one koji zbog bolesti, starosti ili nekog drugog razloga ne mogu postiti pa su, stoga, dužni podijeliti fidju (otplatu duga posta u visini jednodnevne ishrane za jednu osobu) da ovoga ramazana umjesto velikih iftara uplate iftar na račun kuhinje stari grad u Sarajevu sa ciljem da se svakim danom organizira pet hiljada iftara za sve one koji zaslužuju našu kolektivnu brigu i ljubav širom naše domovine. Posebno, pozivam omladinu-studente da svojim dobrovoljnim radom pomognu ovu plemenitu ramazansku akciju sa ciljem da u našoj zemlji niko ne bude gladan.

Ramazan je radost na nebu i na Zemlji za one koji će se u ime uzvišenih ideala pobožnosti i humanizma mjesec dana odricati jela i pića da bi im duša bila široka, i ruka darežljiva, i srce puno suosjećanja prema roditeljima, siročadima, siromasima, komšijama, bližim i daljnjim rođacima, te svim ljudima dobre volje.

Svima vam od srca želim sretan ramazan, moleći dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim ramazan čestitati prognanim, bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći!

Sa osobitim željama ramazan čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu:

Ramazan šerif mubarek olsun!