Ramazanska poruka Glavnog imama Medžlisa IZ-e Brčko

Ramazanska poruka Glavnog imama Medžlisa IZ-e Brčko

Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, koji će započeti nakon večerašnjeg akšam-namaza i klanjanja prvog teravih-namaza, glavni imam Medžlisa IZ Brčko obratio se javnosti, uputivši čestitku i poruku svim muslimanima.

Mjesec Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara. To je mjesec intezivnijeg življenja vjere, mjesec posebnih ibadeta i islamskih dužnosti. Prije svega, Ramazan je mjesec posta i druženja sa Kur’anom kroz mukabele.
“Jednom riječju kazano, mjesec Ramazan je obilat blagodatima i prilikama za tevbu, duhovno uzdizanje i izrastanje. Doista je velika šteta ako tu priliku propustimo”, kazao je mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ Brčko.

Ramazanski post je prvostepena dužnost u Islamu i spada među pet glavnih islamskih dužnosti. Post ima svoje dvije dimenzije. Prva je ona formalna ili vanjska. Druga je suštinska, odnosno unutarnja dimenzija. Formalna dimenzija vezana je za sustezanje od jela, pića i ostalih tjelesnih užitaka. S druge strane, unutarnja dimenzija odnosi se na sustezanje od fizičkih i duhovnih poroka.

“Naš poslanik nas u više svojih hadisa upozorava da vodimo računa o tome. U jednom hadisu kaže: „Ako neko u toku posta ne ostavi laž, lažni govor i lažno svjedočenje neka ne ostavlja ni jelo i piće“. Iz ovog i brojnih drugih hadisa mi razumijemo da ibadet posta mora biti upotpunjen sa suštinskom ili unutarnjom stranom“, kazao je Gobeljić.

Mr. Gobeljić je iskoristio priliku i pozvao sve muslimane da svoj život usklade sa ramazanskim standardima, kako bi iz Ramazana izašli duhovno snažniji. Napomenuo je i stav medicine, koja kaže da post dobro djeluje i na ljudsko zdravlje.

“Svim muslimanima želim sretne i ugodne ramazanske dane uz molbu Uzvišenom Gospodaru da ih provedemo u zdravlju, dobrom raspoloženju, porodičnoj atmosferi i sreći.

Neka nam Allah dž.š. ukabuli sve ramazanske ibadete i da nas za njih nagradi. Ramazan šerif mubarek olsun“