Ramazanska poruka Reisu-l-uleme

Ramazanska poruka Reisu-l-uleme

Sarajevo, 27. juni 2014. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku koju MINA u cjelosti prenosi:

–  Braćo i sestre.

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, večeras iza akšam namaza, nastupit će mubarek mjesec Ramazan. Kada u akšam na našim minaretima ugledamo svjetlo kandilja, znak je to da je stigao najdraži gost, mubarek ramazan, mjesec našeg pokajanja i Allahova oprosta. Mjesec u kome je objavljen Časni Kur’an bez kojeg bi ovaj svijet bio velika i nepregledna pustinja.

Otvorimo svoja srca i duše. Neka u njih uđe nur koji samo u njemu obasjava svjetove. Neka ta svjetlost rastopi naslage grubosti i hladnoće u nama, zapali zapretenu žišku vjerovanja i pokornosti, neka zatalasa valove nježnosti i samilosti prema najbližima i najdražima, ali i nevoljnicima i potrebitima. Neka se nurom ispuni svaki krajičak ove naše domovine i svih mjesta u kojima živi dobri naš čovjek! Neka tama neljudskosti izađe iz svakoga, a insanijjet, humanost i solidarnost zablistaju. Neka nas ta ramazanska energija osnaži i učvrsti u našim nijetovima da činimo dobro i širimo dobro.

Braćo i sestre,

Mnoge naše porodice ovaj ramazan će provoditi u zajedničkim smještajima, kod svoje rodbine i prijatelja, ili u svojim neuslovnim, poplavama i klizištima ugroženim, domovima. Njihov doživljaj ramazana neće biti isti kao kod nas, koji smo pošteđeni kušnje gubljenja doma. To ne smijemo zaboraviti, niti, ne daj Bože, zanemariti.

Neka danas svaki vjernik uputi sebi poziv:

Ramazanskom tevbom obnovimo svoj iman!

Postom, namazom, sadakom i zekatom, lijepom riječju i dobročinstvom učvrstimo svoju poniznost pred Moći Stvoritelja i predanost slijeđenju Njegovih uputa!

Obnovimo pokidane rodbinske i prijateljske veze i očvrsnimo našu slabašnu zajednicu!

Neka snaga našeg posta omekša naša srca i učinimo sve da naša braća iz nevolja, koje su ih nedavno pogodile, izađu osnažena, a ne slomljena!

U ramazanskim danima i noćima učvrstimo svoju vezu s Kur’anom i njegovim mudrim porukama.

Svima vama u domovini i iseljeništvu želim sretne i blage ramazanske dane.

Ramazan šerif mubarek olsun!