Reisu-l-ulema ef. Cerić s jevrejskim uglednikom: Čuvajte Kur'an kao što smo mi čuvali Hagadu!

Reisu-l-ulema ef. Cerić s jevrejskim uglednikom: Čuvajte Kur'an kao što smo mi čuvali Hagadu!

 

U nastavku posjete SAD-u, a u sklopu obilježavanja 520 godina bosansko-jevrejskog prijateljstva, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić sastao se u Njujorku s direktorom Muzeja jevrejske zaostavštine (Museum of Jewish Heritage) Dejvidom Marvelom (David Marwell).

Tom prilikom u prisustvu velikog broja uzvanika ef. Cerić je Marvelu predao kopiju sarajevske Hagade, koja je u Sarajevo stigla 1492. godine. Jevrejskom muzeju reis Cerić uručio je i sliku bh. akademskog slikara Mehmeda Akšamije “Jevrejski prozor u Sarajevu” s motivima Avramove ulice.

Sveta knjiga

– Predajući Hagadu, rekao sam gospodinu Marvelu da očekujem da, kao što su naši preci čuvali svetu knjigu Jevreja, očekujemo da naši prijatelji u Americi čuvaju i založe se za čuvanje naše svete knjige Kur'ana. To je dokaz našeg prijateljstva i opredijeljenosti ka multikulturi koju zajedno živimo i želimo zajedno čuvati – rekao je za „Avaz” reisu-l-ulema Cerić u Njujorku.

Kako saznajemo, jevrejski muzej u Njujorku sprema posebno saopćenje za javnost o ovoj posjeti koju veoma cijene. Direktor Muzeja Marvel također je pozvan u Sarajevo i vjerovatno će biti jedan od govornika na dženazi u Potočarima 11. jula ove godine.

Prije toga Cerić se, također, u Njujorku sastao s predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa Majklom Šnajerom (Michael Shiener) i u prilično dugoj posjeti, između ostalog, dotakao se pitanja problema negatora holokausta i genocida.

Borba protiv laži

– Tražio sam od naših prijatelja u Americi da se udružimo zajedno u borbi protiv negatora genocida, jer oni koji negiraju genocid i holokaust spremni su iznova to ponoviti prema istim žrtvama kojima se to prethodno dogodilo – rekao je Cerić za naš list.

Kako saznajemo, Cerić je protestirao konkretno zbog Milorada Dodika, svrstavajući ga u one koji negiraju genocid i čija partija kontinuirano ruši napore da se u Parlamentu BiH izglasa zakon o sankcioniranju negatora genocida i holokausta.

Erol Avdović

avaz.ba