Reisu-l-ulema Kavazović posjetio Medžlis Islamske zajednice Brčko

Reisu-l-ulema Kavazović posjetio Medžlis Islamske zajednice Brčko

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović boravio je u utorak, 24. maja 2022. godine, na području Muftiluka tuzlanskog kada je posjetio Medžlis Islamske zajednice Brčko.

U sjedištu medžlisa reisu-l-ulema Kavazović se sastao s muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem, glavnim imamom Mustafa-ef. Gobeljićem i predsjednikom medžlisa Hajrudinom Omerovićem. Susretu je prisustvovao rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović.

Reisu-l-ulema Kavazović se prisjetio vremena kada je prije deset godina u Brčkom otvoreno obdanište “Evlad”, te je izrazio radost što ovo obdanište danas djeluje u punom kapacitetu.

“Radujem se da je Medžlis Islamske zajednice Brčko uspio u ovom projektu. Ovo je prvi projekat obdaništa u Islamskoj zajednici. Glavni imam, predsjednik, direktor obdaništa i svi oni koji su bili uključeni u njegov razvoj pokazali su veliko znanje i posvećenost ovom projektu,” kazao je Reisu-l-ulema istakavši da je veliko ohrabrenje što su svi džemati u Brčkom aktivni, te je optimistična slika prisustva Islamske zajednice ovdje u Brčkom – na kapiji Bosne i Hercegovine.

“Medžlis Brčko je uvijek bio jedan od naših snažnijih medžlisa. Ovdje su bili mekteb-ibtidaije, ruždija, Čačak medresa. Sve to govori koliko su muslimani ovoga kraja brinuli o sebi i svom postojanju ovdje. Nadam se da će, uz Božiju pomoć, tako biti i dalje. Ovdje je jedan mlad i poletan kolektiv, pun snage. U svakom pogledu, ovdje smo u jednom zamahu i to će sigurno donijeti plodove u budućnosti. Nadam se da će Islamska zajednica na ovom prostoru biti sve jača i jača”, poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Medžlis Islamske zajednice Brčko je u proteklom vremenu imao veoma progresivan razvoj. To je medžlis sa snažnim džematima i dobrim institucijama, kazao je muftija Fazlović, te je izrazio radost što je povod posjete reisu-l-uleme Kavazovića ovom medžlisu deseta godišnjica rada Predškolske ustanove “Evlad”.

“Nadam se da će nas ovakve godišnjice potaći da svi doprinesemo kako bismo brigu o našoj djeci stavili u još značajniji fokus, posebno u periodu njihovog predškolskog uzrasta. Mi danas imamo snagu za to. Dobre i savremene institucije mogu nas bitno odrediti u našoj budućnosti. U povijesti je zabilježeno da su dobro uređene institucije znale biti prekretnice na civilizacijskom planu mnogih naroda”, kazao je muftija Fazlović.

Nakon podne-namaza i susreta s džematlijama u Bijeloj džamiji, reisu-l-ulema Kavazović je posjetio Predškolsku ustanovu “Evlad”.

Kako je istakao direktor obdaništa Enver Tursunović, u ovoj ustanovi danas boravi 250 djece o kojima brinu 32 uposlenika. Ozbiljan pristup u radu, stručan kadar i savremeno opremljene prostorije doprinose da su danas roditelji još oko 150 djece u Brčkom zainteresirani da njihova djeca pohađaju ovo obdanište. Planirana je izgradnja još jednog objekta u Gornjem Rahiću.

“Predškolska ustanova “Evlad” osnovana je u maju 2012. godine i evo nakon deset godina uspješnog rada možemo kazati da smo zadovoljni, presretni i nadamo se još većem uspjehu. Prve godine imali smo 23 upisane djece. Smještajni kapaciteti koje danas imamo još uvijek nisu dovoljni da primimo svu djecu, ali se nadamo da ćemo u narednom periodu otkloniti i tu prepreku. Večeras obilježavamo deset godina našeg rada. Velika nam je čast što nas je danas posjetio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, muftija Vahid-ef. Fazlović i rukovodilac Ibrahim Malanović”, kazao je direktor Tursunović.

Reisu-l-ulema Kavazović je tokom ove posjete održao sastanak s imamima Medžlisa IZ Brčko. Istaknuto je da su sve džamije u ovom medžlisu obnovljene i da ovdje Islamska zajednica ima dobru infrastrukturu i kadrove. Naglašena je važnost razvoja džemata i odgovoran rad u našim mektebima i obdaništima.

Glavni imam Mustafa-ef. Gobeljić je naglasio iskorak koji je prije deset godina napravljen u Brčkom a u pitanju je pokretanje obdaništa. Ove godine napravljen je još jedan iskorak a to je pokretanje restorana Divanhana za koji se već pokazalo da je to bila dobra odluka.

Imami su se zahvalili reisu-l-ulemi Kavazoviću na ovoj posjeti istakavši da ona za sve imame predstavlja priznanje za dosadašnji i ohrabrenje za budući rad.

Reisu-l-ulema Kavazović i muftija Fazlović sastali su se i s gradonačelnikom Distrikta Brčko Esedom Kadrićem. Istaknuta je dugogodišnja dobra saradnja vlasti Distrikta Brčko i Medžlisa IZ Brčko.

Tokom ove posjete Medžlisu Islamske zajednice Brčko, reisu-l-ulema Kavazović i muftija Fazlović će prisustvovati i svečanoj akademiji koja će biti održana povodom deset godina rada Predškolske ustanove “Evlad”.