Reisu-l-ulema posjetio Brčko

Reisu-l-ulema posjetio Brčko

Nekoliko posljednjih dana na području Medžlisa Islamske zajednice Brčko proteklo je u znaku zajedničkih iftara i ugodnih druženja.

Nakon što je u subotu 27. Jula 2013. godine organiziran iftar za mlade, već u ponedjeljak 29. jula 2013. godine muftija tuzlanski, mr. Vahid ef. Fazlović organizirao je u Brčkom iftar na kojem su prisustvovali mnogi uzvanici iz političkog, vjerskog i privrednog miljea tuzlanskog muftijstva.

Ovom iftaru prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, mr. Husein ef. Kavazović, sa svojim najbližim saradnicima. Iftaru je, također, prisustvovao i predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić, dogradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, ministar sigurnosti BiH Zekerijah Osmić i mnogi drugi uglednici.

Nakon iftara delegacija se zaputila u Bijelu džamiju gdje su, zajedno sa velikim brojem prisutnih džematlija, klanjali teravih-namaz. Teravih namaz imamio je hfz. Mensur ef. Malkić, prvi imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, koji je također došao u pratnji Reisu-l-uleme.

Nakon teravih-namaza kratko su se selamima i riječima dobrodošlice obratili glavni imam Medžlisa IZ Brčko, mr. Mustafa ef.  Gobeljić a potom i Muftija tuzlanski.

Ovom prilikom Reisu-l-ulema se obratio prisutnim vjernicima pozivajući na solidarnost i jedinstvo muslimana kao recept uspjeha na oba svijeta. Kao što se i očekivalo, Reisu-l-ulema se kratko osvrnuo i na predstojeći popis stanovništva, obilježivši ga kao jedno od najvažnijih pitanja za budućnost Bošnjaka na ovim prostorima.