Reisu-l-ulema uputio apel za oslobađanje britanskog humanitarnog radnika

IZVOR: MINA

Reisu-l-ulema uputio apel za oslobađanje britanskog humanitarnog radnika

Sarajevo, 5. septembar 2014. (MINA) – Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović danas je uputio apel za oslobađanje u Siriji zarobljenog britanskog humanitarnog radnika Dejvida (David) Hainesa. U apelu Reisu-l-uleme se kaže:

– Nakon što sam upoznat da je zarobljeni humanitarni radnik Dejvid (David) Haines, državljanin Velike Britanije, izvrgnut ozbiljnoj prijetnji smrću, a imajući na umu svetost ljudskog života kojoj islam uči muslimane, apeliram na one koji drže u zarobljeništvu Dejvida Hainesa da odustanu od svojih prijetnji i bezuvjetno ga puste da se vrati svojoj porodici. Dejvid Haines je čovjek koji je veći dio svog života proveo pomažući unesrećenim ljudima širom svijeta, uključujući i muslimane povratnike u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci muslimani zahvalni su svima koji su im u ratnom i postratnom periodu pomagali, uključujući i Dejvida Hainesa.

Oslobađanje zarobljenog humanitarnog radnika jedini je razuman, moralan i vjerski čin, jer onima koji ga drže u zarobljeništvu njegov život i sadašnja pozicija neće riješiti njihove nesporazume sa stranama s kojima su u sukobu, ali će oslobađanjem pokazati svoje ljudsko lice i vrlinu.

Obzirom da su muslimani u Bosni i Hercegovini bili predmet nepravednog ubijanja, imaju moralnu i vjersku obavezu da iskazuju posebnu osjetljivost na ubijanje i zlostavljanje nevinih ljudi. Stoga molim na iskazivanje islamske solidarnosti i oslobađanje zarobljenog britanskog humanitarnog radnika, jer ubistvo jednog nevinog čovjeka je kao ubistvo cijelog čovječanstva, kaže se u apelu reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića.