Rezolucija o Srebrenici Sabora Islamske zajednice

Rezolucija o Srebrenici Sabora Islamske zajednice

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izražava najdublje saosjećanje i solidarnost sa svim žrtvama genocida i moli Uzvišenog Allaha da šehidima podari Džennet a njihovim porodicama sabur.

Sabor Islamske zajednice poziva narod Srebrenice u domovini i dijaspori da se obavezno registrira na predstojećim izborima i na taj način se oduži šehidima te spriječi legalizaciju genocida i spriječi  izbor načelnika koji će negirati genocid u Srebrenici.

Sabor Islamske zajednice je razočaran posljednjom presudom Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu kojom se oslobađa Radovan Karadžić za djela genocida u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik, posebno imajući u vidu da je u međupresudi po istoj optužbi proglašen krivim ratni zločinac Slobodan Milošević. Sudsko vijeće u predmetu Karadžić  dovodi u pitanje kredibilnost Haškog tribunala i umjesto da svojim presudama sprječava genocid ovom presudom Sudsko vijeće Haškog tribunala potiče genocid i zločine protiv čovječanstva u svijet.

Sabor Islamske zajednice koristi povod 11. jula da izrazi iskrenu zahvalnost američkom narodu i Vladi na suosjećanju sa žrtvama genocida u Srebrenici i u pomoći identifikacije žrtava genocida te doprinosu osnivanju Memorijalnog centra i mezarja u Potočarima.

Sabor Islamske zajednice se također zahvaljuje Evropskom parlamentu u Strazburu na donošenju Rezolucije o proglašenju 11. jula Danom sjećanja na genocid u Evropskoj uniji kao i parlamentima zemalja zapadnog Balkan:  Makedonija, Hrvatska, Slovenija i djelimično Srbija, te poziva državni Parlament BiH da to isto učini kao znak poštovanja žrtava genocida kojeg su utvrdile najviše međunarodne pravosudne instance

Sabor Islamske zajednice najoštrije osuđuje negaciju genocida kao nepoštivanje međunarodnog prava i ruganje žrtvama genocida i traži da se negiranje genocida u BiH zakonski sankcionira.

Sabor Islamske zajednice je razočaran neodgovornošću bošnjačkih političkih predstavnika prema bitnim pitanjima za opstanak naroda i države i traži od predstavnika bošnjačke politike da se ujedine oko temeljnih pitanja i rade za opće dobro naroda i prosperitet države.