Sa područja Muftijstva tuzlanskog na hadž krenulo 259 hadžija

Sa područja Muftijstva tuzlanskog na hadž krenulo 259 hadžija

Prva grupa koja broji 90 hadžija ispraćena je poslije ponoći, a druga grupa u kojoj je 169 hadžija ispraćena je prije džuma-namaza.

Ispraćaju hadžija prisustvovao je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, koji se ovom prilikom obratito hadžijama kazavši kako je pred njima put svjetla i to svjetlo će u narednim danima biti sve jače.

„U ovim danima hadžije će postići iskustvo i radost koje se ni sa čime ne može porediti, a ta sreća je najpribližnija onoj radosti kojom će se vjernici radovati na Sudnjem danu kada budu pred svojim Gospodarom, Njegovom milošću i oprostom oslobođeni svoga tereta. Zahvalni smo Allahu dž.š. na ovoj prilici. Sretni smo što možemo osjetiti u jednom trenutku ovoliko radosti kod ljudi, i starih i mladih, i vjernika i vjernica. I upravo zato smo tu, da i nama ovi dani budu još ljepši i da hadžijama poželimo hair i sreću u ovom mubarek danu“ kazao je između ostalog muftija Fazlović, te je zamolio hadžije da na mubarek mjestima čine mnogo dova za našu domovinu.

Ispraćaju su prisustvovali pomoćnik muftije tuzlanskog Muamer Zukić, sekretar Muftijstva Muhamed Hasanspahić, kao i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, imam džamije hafiz Ahmed-ef. Rahmanović, imami i porodice hadžija.

Prije ispraćaja proučena je ikrar dova, a zatim su se hadžije uputile do džamije Kralj Fahd u Sarajevu, odakle će dalje do Međunarodnog aerodroma Sarajevo, zatim avionima putuju za Medinu (Kraljevina Saudijska Arabija).

Vodiči našim hadžijama su Halil-ef. Mehanović, hafiz Midhat-ef. Beganović, Faruk-ef. Alić, Emir-ef. Brašnjić, Sead-ef. Husić i Jusuf-ef. Mehuljić, kao i šerijatski konsultant Merzija Kasumović.