Saopćenje MIZ-e Brčko

Saopćenje MIZ-e Brčko

Ovih dana su se navršile dvije godine od SVEČANOG OTVARANJA Atik-Savske džamije u Brčkom, koja je, još jednom podsjećamo, uz preostale dvije gradske džamije porušena u ljeto ’92. godine. Od ovog svečanog događaja, pa do danas, Savska džamija je bila predmet ataka već tri puta.Ovaj, posljednji put, to je učinjeno na najgrublji i najprovokativniji način.

 

I upravo, u danima kada se muslimani cijelog svijeta kao i mi ovdje, pripremamo za doček blagoslovljenog mjeseca RAMAZANA, kada su naše misli i osjećanja intenzivnije usmjereni Bogu, ljudi zlih namjera su nam na svoj način željeli „čestitati” nadolazeći blagosvloljeni mjesec i time nas pokušati dodatno povrijediti.

Bez obzira na tu činjenicu, mi pozivamo muslimane ovog grada da ostanu mirni i dostojanstveni te da i dalje nesebično daju svoj doprinos izgradnji međusobnog povjerenja i tolerancije na ovim prostorima.

S druge strane, pozivamo sve relevantne faktore u ovom društvu, a prije svih one koji kreiraju javno mišljenje i odgajaju ljude, da preispitaju svoj rad i eventualno  ustanove propuste u njemu. Jer ovakva primitivna i necivilizacijska ponašanja mogu biti isključivo posljedica uspješnog djelovanja faktora koji svima nama žele zlo, ili posljedica propusta onih faktora koji svima nama žele dobro.

 

 

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE BRČKO