SAOPĆENJE ZA JAVNOST

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

U povodu neznalačkog ili krajnje zlonamjernog pisanja pojedinih medija na području Brčko distrikta, a u vezi sa “OBAVIJESTI O PRIMJENI PRAVILNIKA O ČLANSTVU I ČLANARINI MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE BRČKO”, radi istinitog i pravilnog informisanja svih članova i pripadnika Islamske zajednice upućujemo:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

          Radi lakšeg razumijevanja navedene tematike, naš osvrt/demanti ćemo izložiti kroz nekoliko numeričkih dijelova:

  1. Kroz cijelu svoju povijest, a posebno, koliko doseže pamćenje ove generacije, Islamska zajednica nije nikada vršila diskriminaciju muslimana na području svoga djelovanja u svim  obrednim i edukativnim formama koje podrazumijevaju ličnu, vjersku dužnost muslimana kao što su: obavljanje dnevnih namaza u džamiji, džuma namaz, bajram namaz, mektebska pouka itd.  I nezamislivo je, da to Islamska zajednica ikada učini.
  2.  Ipak, pošto svi muslimani nisu i članovi Islamske zajednice, (a podsjećamo da je članstvo u Islamskoj zajednici dobrovoljno), ovaj Pravilnik, kao i neka druga normativna akta (npr.: Izborna pravila) uvode i termin “pripadnici Islamske zajednice”. To su naše džematlije koji se izjašnjavaju kao vjernici-muslimani ali nisu članovi Islamske zajednice.
  3. Ovom prilikom podsjećamo sve naše džematlije (a to je vidljivo iz naslova dokumenta) da mi nismo objavili Pravilnik o članstvu i članarini koji cjelovito zahvata ovu tematiku, nego Obavijest o primjeni tog Pravilnika.
  4. I šta tu ima sporno? U navedenoj obavijesti se doslovno citira Član 10. Pravilnika u kome stoji da Islamska zajednica svojim članovima omogućava sve navedeno. To zapravo znači, da bez njihove članarine Islamska zajednica ne bi mogla muslimanima ovih (i širih) prostora omogućiti sve to.
  5. Sada slijede dva pitanja: Da li je ovdje (ili bilo gdje) navedeno da oni koji nisu članovi Islamske zajednice nemaju ova prava? Naravno da nije. I drugo pitanje: Je li riječ o kolosalnom neznanju ili patološkom klevetničkom porivu, zanemariti posljednji stav Člana 10. u kome jasno piše: “Članovi i pripadnici Islamske zajednice na području cijele Islamske zajednice ostvaruju prava iz prethodnog stava?” To doslovno znači, za sve one koji znaju čitati, da su u vršenju spomenutih  obreda  i aktivnosti, izjednačeni i članovi i nečlanovi Islamske zajednice.
  6. Na kraju želimo istaći kako je ovo aktivnost koja se vodi na nivou cijele Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i kako će naš medžlis uvesti određene instrumentarije na osnovu kojih će porodice koje se nalaze u nezavidnoj socijalnoj situaciji biti potpuno oslobođene plaćanja članarine ili će ona biti isključivo simboličkog karaktera. Ovih dana će džematski odbori na području cijelog našeg medžlisa,  dobiti potrebne instrukcije za navedeno.

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE BRČKO