Saopćenje za javnost

Saopćenje za javnost

U povodu priloga objavljenog na Federalnoj televiziji u Centralnom dnevniku, 25. 2. 2024. godine, koji se odnosi na proces primjene Pravilnika o članstvu i članarini u Brčkom, a koji obiluje netačnim informacijama i proizvoljnim komentarima,  radi istintog informiranja naših džematlija, Medžlis Islamske zajednice Brčko, izdaje sljedeće

SAOPĆENJE  ZA  JAVNOST

  1. Neshvatljivo je  da tako ozbiljna medijska kuća, kakva je FTV, uzima za saučesnike i sačinjava informaciju na osnovu njihovog iskaza, osobe koje su spremne iznijeti nedvosmislenu laž i klevetu, a da se prethodno nisu potrudili provjeriti istinitost tih tvrdnji. Eklatantan primjer za navedeno je izrečena  laž i neistina da su predstavnici medžlisa kazali jednom od učesnika  ovog priloga, kako ćemo im „zatvoriti džamiju“.

Prvo: Neshvatljivo je da to neko od rukovodećih ljudi u medžlisu izjavi, jer je Islamska zajednica ona institucija koja se najviše brine da nijedna naša džamija ne bude zatvorena, da svaka ima imama, i da kroz svaku našu džamiju cirkuliše duhovni i vjerski život. Najbolji svjedok tome je veliki napor Islamske zajednice da se obnove džamije i opstanu džemati u manjem BH entitetu, koji često broje tek nekoliko desetina članova.

I drugo: Pomenuti učesnik ovog priloga nije tražio sastanak i nije se sastao ni sa jednim članom rukovodstva medžlisa (Kolegij medžlisa), te prema zdravorazumskom rasuđivanju, nije mogao ni dobiti takvu njihovu izjavu. Istina je samo da je dotični dolazio u medžlis u terminu kojeg je on sam odabrao, bez najave svog dolaska i bez ikakvog kontakta sa nekim od članova rukovodstva ove institucije.

  •  Obavještavamo javnost da ćemo, zbog ljage koja je nanesena rukovodstvu ovog medžlisa, Islamskoj zajednici kao instituciji, a u cilju demontiranja ove laži i klevete, svoje pravo potražiti kod nadležnih sudskih instanci.

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE BRČKO