Saopćenje za javnost Muftijstva tuzlanskog

Saopćenje za javnost Muftijstva tuzlanskog

– U noći sa 20. na 21. april 2013. godine nepoznate osobe su kamenovale Atik džamiju u Bijeljini. U tom nasilnom činu razbijen je prozor na džamiji i oštećena fasada.

Muftijstvo tuzlansko oštro osuđuje ovaj napad, te poziva nadležne istražne organe  da pronađu i sankcioniraju odgovorne.

Ovaj slučaj je jedan u nizu povoda da zatražimo od relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini da se ozbiljnije posvete problemima s kojima se susreću povratnici u Bijeljini, ali i u drugim mjestima, u kojima se naglašeno ispoljavaju nacionalizam i drugi oblici uznemirujućih ponašanja.

Podsjećamo da je na području Bijeljine u posljednje vrijeme zabilježeno nekoliko skrnavljenja objekata Islamske zajednice i napada na muslimane. U januaru 2013. godine nepoznate osobe su postavile uvredljiv plakat na ulazna vrata službenih prostorija Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, a nekoliko dana ranije je oskrnavljeno mezarje Lipić, u kojem je, s javno istaknutim nacionalističkim motivom, uništeno više muslimanskih nišana. Sjećanje na nedavni napad na džematlije Atik džamije u Bijeljini, za vrijeme obavljanja sabah namaz u džamiji, još uvijek uznemiruje.

Cijenimo da je već krajnje vrijeme da se tim i takvim ponašanjima pokuša stati ukraj i da se država mora odgovornije brinuti za sigurnost svih svojih stanovnika.

Zbog toga još jednom pozivamo predstavnike nadležnih državnih institucija da ulože napor kako bi se ispitali i rasvijetlili slučajevi uznemiravanja muslimana u Bijeljini, a počinioci sankcionirali. Tražimo i da se utvrde primjerene mjere prevencije, koje bi spriječile nove napade na živote, imovinu i čast povratnika, kao i napade na objekte Islamske zajednice u BiH.

Muslimane u Bijeljini pozivamo da ostanu mirni i da se ne plaše ovakvih zastrašivanja, stoji na kraju saopćenja koje je potpisao tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.