Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

          Poštovani,

U povodu teksta objavljenog na portalu Times.ba, 5. 1. 2023. godine, u kome se na vrlo zlonamjeran i neistinit način tretira pitanje nedostatka mjesta za ukop u gornjem dijelu Gradskog mezarja „Meraje“, Medžlis Islamske zajednice Brčko izdaje:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Pitanje načina upravljanja Gradskim mezarjem u Brčkom (i svim što se pod tim podrazumijeva), od strane Medžlisa Islamske zajednice Brčko, nailazilo je i do sada na različite pristupe naših džematlija i građana ovog grada, od onih koji su se izražavali pohvalno, do onih koji su imali kritičke, ponekad i opravdane tonove. To je prirodno i normalno; jer, niti smo mi nepogrešivi, niti svi ljudi mogu isto misliti. Ipak, nikada  ranije se nismo željeli upuštati u javnu polemiku sa našim kritičarima, a uočene nedostatke smo ispravljali koliko smo god bili u mogućnosti.

Međutim, kada je riječ o navedenom tekstu, tačnije rečeno – pamfletu, koji vrvi od mržnje i klevete, nismo se mogli oteti obavezi da na isti reagiramo, argumentirano i konkretno; ne zbog autora ovog zlonamjernog štiva, nego zbog javnosti, naših džematlija i građana ovog grada, koji  imaju pravo na istinu.

  1. Istina je, da već više od jedne godine nema nijednog slobodnog mjesta za ukop u gornjem dijelu Gradskog mezarja „Meraje“. U to su se mogli uvjeriti mnogi koji su lično sa našim radnicima izlazili na lice mjesta. Slobodno mjesto je moguće samo ukoliko bi neko, ko je već ranije izvršio rezervaciju, od istog odustao, što se doista veoma rijetko događa. Sva tzv. „slobodna mjesta“ su rezervisana mjesta. Zar smo mogli, i zar je to moralno, da spriječimo, na primjer, jednog bračnog druga da rezerviše sebi mjesto, pored svog bračnog druga, kada jedno od njih preseli. Ima situacija, kada neki od naših džematlija, sebi za života, ne samo da rezervišu ukopno mjesto, nego i podižu spomen obilježje, u nezviesnosti hoće li se ko o njima, nakon njihove smrti pobrinuti. Naravno, ima i drugih motiva za ovakav stav naših džematlija u koje mi nismo ulazili.
  2. Gruba je kleveta da ljude dijelimo prema njihovom vjersko-duhovnom ospoljenju i praksi. Ko bilo šta zna o islamu, jasno mu je da samo Uzvišeni Gospodar zna tajne naših srca, i samo Njemu pripada pravo da odredi duhovni status ljudske bliskosti s Bogom. Poznato je i provjerljivo, da se u našem mezarju (u obje parcele) sahranjuju i ateisti (osobe kojima nije obavljen ni obred dženaze), i da ni u tim, i drugim osjetljivim pitanjima nismo pokazali krutost. Čini li se racionalnim stav, da dijelimo u različite kategorije one koji se deklarišu kao vjernici.
  3. Stvar je razboritosti prihvatiti činjenicu da za izvijesno vrijeme neće biti mjesta niti u donjem dijelu našeg gradskog mezarja. Da uz pomoć Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH, nismo ishodili proširenje parcele u donjem dijelu mezarja za oko osam dunuma, već bismo se suočili sa tom situacijom. Rješenje je u eventualnom, dodatnom proširenju ili otvaranju novog mezarja na drugoj mogućoj lokaciji. To je valjda slijed stvari koju razumski nije moguće osporiti.
  4. Dio mezarja o  kojem se  potpisnik ovog  pamfleta pogrdno izražava, je ustvari, jedna vrlo uređena parcela, za čije privođenje krajnoj namjeni (projektovanje i asfaltiranje staza i sl.) su izdvojena znatna sredstava. Nije li on svojom, tako pogrdnom kvalifikacijom navedenog dijela mezarja, povrijedio sve one koji su tu našli svoj smiraj i čiji najbliži nisu na sve to gledali njegovim očima.

          Na kraju ističemo, kako smo vrlo tužni zbog činjenice što smo morali voditi polemiku o ovoj temi na ovaj način, ali nažalost, nismo imali izbora.                                                     

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE BRČKO