Sutra počinje Ramazan, večeras se klanja prva teravija

Sutra počinje Ramazan, večeras se klanja prva teravija

Mjesec Ramazan počinje kada se na nebu vidi hilal (mlađak, mladi mjesec). Prema proračunu, mlađak će na Balkanu, Bosni i Hercegovini, biti vidljiv večeras, kada će akšamski ezani označiti početak mjeseca Ramazana.

Prvi teravih- namaz u svim džamijama bit će klanjan u nedjelju navečer, a prvi sehur i prvi dan posta (1437./2016.) je u ponedjeljak, 6. juna. Mjesec ramazan (1437./2016.) ima 29 dana, a prvi dan Bajrama je 5.jula.

Ramazan je najodabraniji je mjesec u godini, u njemu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur'ana i noć lejletu-l-Bedra, historijski događaj koji je usmjerio historiju islama.

U Kur'anu se kaže “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (el-Bekare, 183.).

Post, savm, znači uzdržavanje od hrane i pića, ali i lošeg govora, loših djela, loših misli, od rane zore-sehura, pa do večeri-iftara. U Kur'anu se snažno naglašava duhovna, moralna, socijalna i zdravstvena dimenzija posta. Postiti su dužni svi punoljetni, fizički i mentalno zdravi muslimani i muslimanke.

U Kur'anu je to jasno istaknuto:”…Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti… “(El-Bekare, 183 -185.)

Ramazan je mjesec posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja, a Muslimani u Bosni i Hercegovini, pored posta i klanjanja teravih-namaza, uče Kur'an, slušaju mukabele uz učenje i razumijevanje Kur'ana, organizuju zajedničke iftare i sehure.

Muhammed a.s. je kazao: Trojici se ne odbija dova: postaču dok se iftari, pravednom vladaru i onome kome je učinjena nepravda (mazlumu).

U Brčkom će se teravih-namaz klanjati na 24 mjesta. Mukabele će se učiti u svim džamijama a posebno istaknuti treba hafiske mukabele koje će se i ove godine učiti u Bijeloj džamiji i u džamiji džemata Rijeke. Hafisku mukabelu u Bijeloj džamiji ove godine će učiti: Hafiz Ismail ef. Čehić, kurra’ hafiz Samir Hodžić, hafiz Davud Efendić i Emir ef. Hasanović. U Rijekama će učiti: Hafiz Ismail ef. Čehić, kurra’ hafiz Samir Hodžić, hafiz Davud Efendić, Amel Mušanović i Ermin Haskić.

I ove godine će, drugog petka u ramazanu, biti organizovan veliki kolektivni iftar u parku pored Bijele džamije. Postači će o tome biti blagovremeno obaviješteni.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN