Svečanim programom obilježeno nastupanje nove 1437. h.g.

Svečanim programom obilježeno nastupanje nove 1437. h.g.

U brčanskom Domu kulture sinoć je (utorak, 13. oktobar 2015. godine), u organizaciji Medžlisa IZ-e Brčko, upriličen svečani program povodom nastupanja nove 1437. hidžretske godine.

Program je, učenjem ajeta Časnog Kur'ana, otvorio Kenan ef. Aliefendić a u ime organizatora se, kratkim obraćanjem o ovom veoma važnom datumu za islam i muslimane, obratio mr. Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ-e Brčko koji je izmeđuostalog rekao: “Mi u našim osvrtima na hidžretske događaje i ukupan njen značaj, ne zaboravljamo istaći kako je hidžra simbol žrtve, solidarnosti, jedinstva, reda, poretka, zakona, i na koncu, prosperiteta zajednice muslimana i Ummeta uopće. Međutim, gotovo stidljivo naglašavamo kako je, ustvari hidžra i simbol tolerancije, i pravde među ljudima. Nije nepoznato, da se gotovo polovina odredbi tzv. “Medinskog ustava” ili “Medinske povelje” odnosila, upravo na uređenje odnosa između muslimana i drugih etničkih i konfesionalnih zajednica u Medini. Sa ovim je hidžra, u svom prvom izdanku, iznjedrila duh tolerancije, suživota i pravde među ljudima. A to su vrijednosti bez kojih sreća i blagostanje nikada neće moći pripasti svima, i bez kojih se, izmeđuostalog, čovjek neće moći upisati među bića dostojna misije, koja mu je od Svemogućeg povjerena.”

Također je naglasio kako je početak nove hidžretske godine prilika da analizramo naš intelektualni i duhovni angažman i poziciju i da na tom polju pravimo planove za nove iskorake koji su potrebni svima, posebno onima koji su u zaostatku.

Pripremani program koji je sadržavao izvedbe ilahija i kasida te recitale o hidžri realizirali su članovi horova BKUD “Šator-paša” iz Šatorovića i “Mektebskog kulturnog centra” iz Bijeljine, a u ulozi voditelja programa našao se Mirsad Okanović iz Bijeljine.

Vrijedi istaknuti da je sala, u kojoj je program izveden, bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

nhg1437_2